Zuurdijk zint op meer maatregelen tegen autocoureurs

0
243
zuurdijk-arthur-van-doeselaar

ZUURDIJK – Ze hadden er wel het een en ander van verwacht, maar het resultaat viel tegen. De Verkeerscommissie van Vereniging Dorpsbelangen Zuurdijk had in juli van dit jaar plantenbakken met 30 kilometerstickers geplaatst aan de Hoofdweg om te hard rijdende automobilisten af te remmen. Dat heeft volgens voorzitter Arthur van Doesselaar niet het beoogde effect. De commissie probeert nu in samenspraak met de gemeente De Marne tot betere maatregelen te komen.

“Het heeft slechts mondjesmaat geholpen”, stelt Van Doesselaar, die zelf eveneens aan de Hoofdweg woont en de plantenbakken vanuit zijn woning kan zien. “Veel bewoners in het dorp hebben een hond en wandelen veel. Zij ervaren dat niet meer als veilig, vanwege de auto’s die te hard door het dorp rijden. Je hebt het gevoel dat je altijd op je hoede moet zijn”

De plantenbakken hebben qua verfraaiing van het dorp wel positieve reacties geoogst, maar het hoofddoel is nog niet bereikt. Zuurdijk wil namelijk dat de Hoofdweg niet meer wordt gebruikt als racebaan. Voordat de bakken geplaatst werden heeft gemeente De Marne gemeten hoe groot het probleem nou eigenlijk is. De resultaten waren verbluffend. Er scheuren iedere dag auto’s en motoren met snelheden boven de 100 kilometer per uur door Zuurdijk. Pas wanneer er een woning in zicht komt willen sommigen nog wel eens afremmen, maar vooral de weggedeelten net buiten het dorp worden nog wel eens gebruikt als racebaan. “Vooral van de kant van Warfhuizen wordt er hard gereden.” Om het in ieder geval voor ouders met kinderen iets veiliger te maken komt er een zebrapad in Zuurdijk. “We hebben als commissie nagedacht wat nog zouden kunnen doen. Tegenover de huizen waar de meeste kinderen wonen ligt een speeltuinwerk, waar de kinderen spelen. Het is nu al zover dat ouders hun kinderen thuishouden. Op die plek komt dus een zebrapad. Verder willen we een aantal dagen per maand flyers uitdelen aan passerende automobilisten. Dit met het vriendelijke verzoek dat ze hun snelheid willen minderen in het dorp.”

En wanneer dat nog niet genoeg is zint de commissie op meer maatregelen tegen de wegpiraten. “Het laatste wat we willen zijn drempels. Het zijn krengen van dingen, maar we weten dat het werkt. Het is wel hét middel om het verkeer af te remmen.” De verkeerscommissie is over deze zaken in overleg met gemeente De Marne en wanneer verkeerswethouder Kor Berghuis zijn fiat geeft, verwacht Van Doesselaar dat de verkeersdrempels in 2016 kunnen verrijzen. “Het overleg met de gemeente hierover verloopt erg goed.”