Bijzondere activiteiten tijdens open Monumentendag 2015 in Grijpskerk

0
240

Grijpskerk is zaterdag 12 september de centrale plaats voor uiteenlopende activiteiten in het kader van Open Monumentendag (OMD). De heren Willem Kloppenburg (koster van de kerk) en Jan Oomkes (voorzitter van OMD gemeente Zuidhorn) geven het startsein voor deze dag. Ze doen dit door het hijsen van de OMD-vlag om 10.00 uur bij de kerk aan het Kerkplein in Grijpskerk. De bekende organist Stef Tuinstra speelt daarna op het kerkorgel. In de kerk is ook een tentoonstelling te zien van werken van de schildersclub Grijpskerk. Het thema van Open Monumentendag 2015 is: Kunst & Ambacht

De activiteiten in Grijpskerk zijn in nauwe samenwerking met de stichting Kluften en Waarden, Grijpskerk Gezellig, Crawfurd’s Corner en molenaar Oege Lesman georganiseerd.

Programma

Vanaf 11.00 uur rijdt er regelmatig een busje door Grijpskerk, waarmee bezoekers van monument naar monument kunnen rijden. Bij ieder monument is gelegenheid om uit te stappen. De laatste bus vertrekt om 16.00 uur van de startplaats Crawfurd’s Corner (het oude gemeentehuis van Grijpskerk). De tocht gaat onder meer langs molen De Kievit, de plek waar ooit de Aykemaborg heeft gestaan, het transformatorhuisje met een bijzondere geschiedenis en fraai kunstwerk, het boogbruggetje ’t Piepke en de boerderij aan de Waardweg. Hier kunnen bezoekers kijken naar zilversmidgereedschap en het maken van sieraden, vervaardigen van glas-in-lood, maken van quilts en het ‘neringproject’ (over de middenstand) van de stichting Kluften en Waarden.

Meer informatie

Het programma in de gemeente Zuidhorn is te vinden op de website van de stichting OMD gemeente Zuidhorn www.openmonumentendag-zuidhorn.nl. Hier is ook een overzicht opgenomen van de overige te bezichtigen monumenten. Bij diverse monumenten zijn activiteiten georganiseerd De monumenten in de gemeente zijn zaterdag open van 10.00-17.00 uur, tenzij anders vermeld.