Datum: 10 september 2015

0
251
Grootegast kleintje struuntocht

Plaats: De Gast, Grootegast

Tijd: 16.00 uur

Grootegast kleintje struuntocht-2Grootegast kleintje struuntocht-3Grootegast kleintje struuntocht-4Grootegast kleintje struuntocht-5Grootegast kleintje struuntocht-6Grootegast kleintje struuntocht-7Grootegast kleintje struuntocht-8Grootegast kleintje struuntocht-9Grootegast kleintje struuntocht-10In het Westerkwartier lijkt er even niets anders te gebeuren dan de Struuntocht. En wanneer de Ongenode Gast dan wordt uitgenodigd voor haar kleine broertje, mag deze beker niet doorgegeven worden. De krant moet erbij zijn, niet meer en niet minder.

En dat doet ze met liefde. Immers, het gaat hier om een activiteit die ouderen laat genieten. Kinderen, kleinkinderen, andere familieleden en bekenden die met de ouderen van Het Hooge Heem deelnemen aan Kleintje Struuntocht. Uit de koker van de onvermoeibare Astrid Witte, in samenwerking met Het Hooge Heem en met goedkeuring van het bestuur van de Struuntocht. Laatstgenoemd orgaan is dan ook uitstekend vertegenwoordigd. Niet alleen Piet Miedema en Bert van der Vaart zijn deze dagen onvermoeibaar. Maar zij niet alleen, ook de altijd goedlachse Paulien Jongsma ontbreekt niet. Weliswaar geen ´Grunnegs´ dialect, maar wel in bezit van een gezonde portie charisma. Met die eigenschap spreekt ze de deelnemers van Kleintje Struuntocht toe, zodat iedereen weet wat hem of haar te wachten staat.

Want wat is Kleintje Struuntocht nu eigenlijk? Nou, pakweg tweeënhalf kilometer wandelen door Grootegast en tussendoor de stempels afhalen of het gezang van het Abel Tasmankoor te bewonderen. En de start vindt plaats bij Het Hooge Heem, waarbij de bestuursleden de deelnemers wegschieten. “Zijn de banden goed opgepompt en de hakken goed ingezalfd? Dan kunnen we vertrekken!” Wat volgt is een hele stoet ouderen in hun rolstoel, voortgeduwd door zoon, dochter, kleinzoon, kleindochter of ander familielid. Een prachtig gezicht. En voordat ze weggaan, kunnen ze er niet omheen. De Struners CD van Geert Zijlstra en Piet Buist schalt namelijk voortdurend door de speakers. “We konden ‘m niet anders instellen, het nummer wordt voortdurend herhaald”, lacht Jongsma.

Maakt niet uit, het brengt de stemming er tenminste goed in. Onder toeziend oog van de onvermijdelijke Myra Eeken vertrekken de eerste deelnemers aan Kleintje Struuntocht. Onder hen de heer en mevrouw Van der Donk, met zoon Rense en (klein)dochters Dianne en Rosa van vijf jaar. Het is duidelijk, de senioren genieten, maar ook de cliënten van De Zijlen kunnen hun geluk niet op met de tocht.

De tocht leidt dan ook door diverse plaatsen in Grootegast, waarbij verkeersregelaars ervoor zorgen dat alles goed en veilig verloopt. De Ongenode Gast ziet het goedkeurend aan, want wat zou ook zo’n evenement zijn zonder die vaste schare vrijwilligers? En aan tijdslimieten doet Kleintje Struuntocht niet, het gaat om het evenement en het genieten van de deelnemers.

Na afloop is iedereen opgetogen. “Het voelt alsof iedereen tegelijk jarig is, zo feestelijk is het”, laat Astrid Witte weten. “Dit is een vervolg op het subsidieproject Plezierig samen in beweging. Het is geweldig om te zien dat het zo leeft.” Ze heeft gelijk, want met pakweg 75 deelnemers is Kleintje Struuntocht een gevierd festijn. Er is dan ook nog een afsluitende barbecue, en daar zijn de deelnemers wel voor te porren. Het weer is namelijk voortreffelijk, een heerlijk nazomerzonnetje verblijdt Grootegast met haar komst. En ook locatiemanager Carin Haan is na afloop erg tevreden. Iedereen blij, Kleintje Struuntocht is een volwaardig onderdeel van haar grote broer. Paulien Jongsma ziet het met haar mooiste glimlach goedkeurend aan.