“De bruiden in hun trouwjurken halen heel wat herinneringen naar boven”

0
220
grijpskerk bruidsmode de wierde 1

grijpskerk bruidsmode de wierde 2grijpskerk bruidsmode de wierde 3GRIJPSKERK- Op dinsdag 8 september was er een trouwjurkenshow in Zonnehuis De Wierde in Grijpskerk. Een aantal vrouwelijke medewerkers en vrijwilligers showden verschillende bruidsjurken aan de bewoners van De Wierde. De organisatoren lieten zich inspireren door het trouwverhaal van vrijwilliger Kunnie Dijkstra. Zij trouwde in spijkerbroek in plaats van een jurk. “Eigenlijk was het trouwen maar bijzaak, ik wilde graag het trouwboekje van de gemeente Grijpskerk.”

Ze houdt het bruine boekje triomfantelijk vast. Dijkstra kan zich het moment dat ze ging trouwen nog goed herinneren. “Het was op maandagmorgen, het was mistig en ik wilde graag trouwen in de gemeente Grijpskerk. Er waren plannen voor een herindeling waarbij de gemeente Grijpskerk onderdeel werd van de gemeente Zuidhorn. Als we wilden trouwen was het een soort nu of nooit. Samen met mijn man sprong ik toen op de fiets. Er waren twee getuigen en na een half uur waren we alweer thuis.”

Dijkstra vertelt dat ze wel in jurk meedoet aan de trouwjurkenshow. “Ja het is nu wel extra leuk om een trouwjurk aan te hebben hoor.” Ze loopt naar de kleedkamer en verschijnt even later in een zwarte jurk in het midden van de zaal. Ze wordt omringd door de bewoners uit het verzorgingstehuis die met een kop koffie of thee met bewondering naar het gebeuren zitten te kijken.

Een van de bewoners in de zaal die naar de trouwjurkenshow zit te kijken, is mevrouw Stavast. “Prachtig, oh iedereen vindt het schitterend,” zegt ze. Ze vertelt dat het bij haar weer herinneringen oproept aan haar eigen trouwdag. En dat is precies wat de organisatoren, Mieneke Alting en Geesje Akkerman met deze show hopen te bereiken. “We hebben dit georganiseerd omdat er heel wat van de bewoners en vrijwilligers getrouwd zijn in Grijpskerk. Het haalt bij hen veel herinneringen naar boven. We wilden iets bijzonders organiseren en we willen ook de verbintenis zoeken met het dorp.”

Om dat laatste te bewerkstelligen heeft Mieneke Alting een verrassing voor de medewerkers. Zodra de laatste jurk geshowd is, roept ze alle bruiden met bruidegommen weer terug naar het midden van de zaal. “Alle bruiden en bruidegommen zijn uitgenodigd voor een kopje koffie in het oude gemeentehuis in Grijpskerk. Jullie gaan er in optocht naar toe,” vertelt ze door de microfoon. Dat brengt heel wat verrast gelach bij de bewoners te weeg. Ook de vrijwilligers zelf lachen ietwat verbaasd.

Een paar minuten later loopt de bruidsstoet naar het oude gemeentehuis. Na een aantal meters komen de bruiden en bruidegommen bij het gemeentehuis. Alting vertelt dat ze op het idee kwam om met de vrijwilligers als bruidsstoet naar het gemeentehuis te lopen door het verhaal van Kunnie Dijkstra. “Dat vond ik zo’n bijzonder verhaal. Echt kostelijk. En als je dan de reacties hoort van de bewoners uit de zaal, dat is echt heel mooi.” Ze vindt de dag voor herhaling vatbaar. “Ja, maar we moeten het natuurlijk niet te vaak organiseren, anders is het niet bijzonder meer,” besluit ze lachend.