“De NAM en de natuur gaan heel goed samen”

0
151
Grijpsker-project-oeverzwaluw-01

Oeverzwaluwwand gebouwd in het NAM-park

Grijpsker-project-oeverzwaluw-02Grijpsker-project-oeverzwaluw-03Grijpsker-project-oeverzwaluw-04GRIJPSKERK – Tussen de eerste mail richting de NAM en daadwerkelijke komst van de oeverzwaluwwand zaten een aantal jaren, maar de komst van deze speciale broedwand is nu een feit. Afgelopen vrijdag begonnen de mannen en vrouwen van de afdeling Health, Safety en Environment aan de klus.

Initiatiefneemster van de komst van de oeverzwaluwwand is Geertje Dijkstra-Jacobi. Het VVD-raadslid van de gemeente Zuidhorn stuurde enkele jaren geleden een mail naar het gaswinningsconcern. Dijkstra is naar eigen zeggen een liefhebber van de natuur en het park achter de NAM-locatie in Grijpskerk leent zich volgens haar uitstekend voor deze broedwand voor de zwaluw. “Het is sowieso een prachtig park waar veel mensen geen notie van hebben”, aldus Dijkstra. De oeverzwaluwwand is dan ook bedoeld om een broedplaats te worden voor de oeverzwaluw. Volgens Dijkstra is het beeld over de NAM namelijk niet altijd terecht. “De NAM staat bekend als kille organisatie, maar achter die kille organisatie zitten werknemers die met hart en ziel werken. Het is belangrijk dat ook dat beeld naar voren komt. In het contact wat ik met de NAM had proefde ik juist betrokkenheid. De NAM en de natuur gaan heel mooi samen.”

De bouw van deze wand moet voorkomen dat de oeverzwaluw in aantal nog sterker verminderd dan nu het geval is. Door het verdwijnen van natuurlijke oevers is het lastiger voor de oeverzwaluw om te leven. Met de aanleg van de speciale broedwanden krijgt de zwaluw alsnog de mogelijkheid zich te nestelen. In Norg werd al eerder zo’n wand gebouwd, Grijpskerk heeft nu ook een oeverzwaluwwand. De komst van deze wand is te danken aan een handvol medewerkers van de afdeling Health, Safety & Environment van de NAM. Hun medewerking aan de bouw van de wand wordt beschouwd als een teamuitje, waarbij ze zich inzetten voor de goede zaak. “Prachtig toch?”, vindt Dijkstra.

De VVD-politica keek dan ook goedkeurend toe hoe een tiental medewerkers van die afdeling druk doende was met het plaatsen van betonblokken en deze middels een klodder lijmpasta aan elkaar te hechten. Dat gebeurde overigens onder prima omstandigheden, waardoor het humeur van de NAM-medewerkers uitstekend te noemen was. “Hier hebben we allemaal iets aan”, betoogde Dijkstra. “Maar ze hebben er een behoorlijke klus aan. Ik ben hier afgelopen week al even geweest om een kijkje te nemen en volgens mij wordt de wand pakweg twintig meter lang. Maar wanneer ‘ie er staat, is Grijpskerk weer een mooie plek in de natuur rijker.”