“Een verrijking voor het dorp”

0
144
Zuidhorn Oogstfeest

Succesvolle buurtmoestuin Zuidhorn viert oogstfeest

ZUIDHORN – Vorig jaar rond deze tijd was het een grasveld met een hoop natte plekken, met een ietwat verwaarloosde uitstraling. Nu staat er een prachtige moestuin waarin het gras plaats maakte voor fruitbomen, aardappelen, boontjes en allerlei andere groente- en fruitsoorten. Het moge duidelijk zijn. Het eerste ‘buurtmoestuinproject’ in Zuidhorn aan de Pieter Bindervoetlaan kan een succes worden genoemd. Afgelopen zaterdag vierde de buurt een heus oogstfeest, middels een barbecue. Begin dit jaar kwam een van de bewoners van de Pieter Bindervoetlaan, Arjan Kamphuis met het initiatief bij de gemeente. Die reageerde enthousiast en gaf groenlicht voor het project. En zo kon Kamphuis aan de slag en mobiliseerde de buurt die steeds enthousiaster werd.

Ruim een half jaar later ligt er een tuin om trots op te zijn. "Dagelijks scharrelen er wel mensen rond die wat onderhoud plegen aan de tuin of aan het oogsten zijn," vertelt Kamphuis. “De motivatie om er samen iets leuks van te maken was heel sterk. Op een gegeven moment was er bijvoorbeeld veel onkruid. Aan gif spuiten doen we niet dus zijn we met elkaar een halve dag aan het onkruid trekken geweest. Daarna is de motivatie om het schoon te houden alleen sterker geworden. Samen werken en resultaat zien motiveert echt." Naast de duurzame en gezonde groente is er nog een ander belangrijk aspect aan de tuin. Gezelligheid. "Heel belangrijk’ vindt Kamphuis. “We hebben al een aantal keren een leuke barbecue gehad. We maken vaak een praatje met elkaar wanneer we elkaar rond de tuin ontmoeten, wat weer goed is voor de onderlinge band en betrokkenheid. We eten gezond, duurzaam, bewegen meer en het is ook nog eens gezellig." Een duidelijke samenvatting die de gemeente deelt en steunt.

Zowel wethouder Fred Stol (Openbare Ruimte) als Henk Bakker (Openbare Zaken) zijn aangenaam verrast door het succes. “We stonden open voor dit burgerinitiatief en het is uitstekend opgepakt”, blikt Stol terug wiens waardering vooral uit gaat naar de initiatiefnemers omdat die zelf de regie namen en het werk niet aan de gemeente overlieten. “Er werd helder gecommuniceerd en de initiatiefnemers hebben veel werk verricht. Zij verdienen een groot compliment.”

Ook wethouder Bakker kijkt met een gevoel van tevredenheid terug op het besluit tot steun en de eerste zomer. “Ze hebben er echt iets van gemaakt. Het bevestigt me weer in de overtuiging dat we als gemeente altijd open moeten staan voor de stem van het volk. Door goed te luisteren vanuit een houding van vertrouwen kunnen we samen veel bereiken. Helemaal als het gaat om duurzame projecten met een sociaal karakter.” De wethouder houdt hoogstpersoonlijk een oogje in het zeil: “Omdat ik er in de buurt woon, loop ik er regelmatig even langs en heb gezien dat er een mooie tuin ligt en er vaak mensen aan het werk zijn. Het is een aanwinst voor het dorp.” De wethouder denkt dat dit initiatief navolging zal krijgen: “Er zullen in het de gemeente vast nog wel een paar geschikte locaties te vinden zijn en ik kan me voorstellen dat meer mensen dit een mooi project vinden. Tenslotte zijn duurzaamheid en sociale contacten voor ons allemaal belangrijk.” In het najaar verwacht Kamphuis een voorlichtingsavond te organiseren om meer buurten enthousiast te krijgen voor een moestuin.