“Je bent de cameraman van het verleden”

0
278
ADUARD - Werkgroep Wonder van Aduard

Westerkwartier maakt zich op voor Wonder van Aduard

ADUARD – Ooit was Aduard een plek om te koesteren. Werd er gebeden, gefilosofeerd en ook gestudeerd. Honderden jaren geleden, toen Aduard enkel bestond uit een vermaard klooster. Die tijd komt weer tot leven, tijdens het Wonder van Aduard. Met een interactieve 3D-app kunnen bezoekers van het festijn zich weer even wanen in die tijd van toen.

Het valt anno 2015 misschien moeilijk voor te stellen, maar ooit stond in Aduard het grootste cisterciënzer klooster van Noordwest-Europa. Aduard speelde een prominente rol in de religieuze en politieke situatie van het Europa van toen. Hooggeleerden, filosofen studeerden er, ontwikkelden hun kennis. Daarmee was Klooster Aduard onder andere de voorloper van de huidige Rijksuniversiteit in Groningen. Die geschiedenis koesteren ze in het dorp, getuige de vier (!) historische verenigingen. Er is vandaag de dag niet veel meer van het kloosterdorp over, enkel het Kloostermuseum en de geschiedenis die staat opgeschreven in de boeken. Om die geschiedenis weer tot leven te laten komen, staat aanstaande zaterdag het Wonder van Aduard op de culturele agenda. Het klooster van Aduard komt dan tot leven in 3D en er is een groots dorpsfeest in Middeleeuwse sferen. Wethouder Fred Stol (CDA) heeft zich verdiept in de historie van het dorp en haar klooster en wanneer hem de tijd is gegund kan hij urenlang vertellen over de tijd van toen. Hij beseft maar al te goed dat vele aspecten van historische waarde zijn verdwenen en wil zich er als bestuurder hard voor maken om Aduard de term kloosterdorp te geven die het verdient te zijn. Hij heeft zin in de dag en is vooral enthousiast over de driedimensionale ervaring die de bezoekers zullen opdoen. “Je bent die dag de cameraman van het verleden”, vertelt hij. “Er staat zaterdag heel wat te gebeuren in Aduard en dat vinden we als gemeente prachtig. We hebben zelf de aanzet gegeven, het dorp heeft het geweldig opgepakt. Het is nu al geslaagd. Het heeft zóveel positieve dingen voortgebracht. Er zijn vier historische verenigingen in het dorp. Die zijn allemaal aan één tafel gekomen en daar is een plan uit voortgekomen. Geweldig toch?”

Wandeltocht

Dat positieve gevoel wordt eveneens onderstreept door Dick Doornbos van de Wandelstichting Aduard. Want naast het dorpsfeest in Aduard en het Wonder van Aduard, waarbij het klooster tot leven komt in 3D, is er ook nog de Kloostertocht van Groningen naar Aduard. Een tocht die start op het Martinikerkhof en die via het Rode Weeshuis, het Academieplein en het Aduardergasthuis via de route langs Hoogkerk/Leegkerk en het Aduarderdiep naar Aduard leidt. Een wandeltocht van ruim 13 kilometer, waarbij zoveel mogelijk is getracht de oude kloosterroute van Aduard naar Groningen te handhaven. “Het volgt het pad wat de monniken vroeger ook liepen”, weet Doornbos.

Het is vaker gezegd, er was eens een tijd dat Aduard een prominentere plek innam dan de huidige stad Groningen. “De Rijksuniversiteit ziet zichzelf geworteld in Aduard. In het toenmalige klooster werd er gediscussieerd. De Aduarderkring. In die tijd was Aduard vele malen groter dan de stad”, heeft Doornbos gevoel voor historie.

Er worden ruim 200 wandelaars verwacht die de tocht van Groningen naar Aduard afleggen. Ondertussen zijn er meer dan 150 inschrijvingen, waarvan Doorbos schat dat er ruim eenderde uit Aduard zelf komt. Tijdens één van de rustpunten, bij het kerkje van Leegkerk, wordt er muziek van de christelijke muziekvereniging Juliana uit Aduard gespeeld. “Middeleeuwse muziek”, weet Doornbos. Bovendien worden er op verschillende plekken in Aduard een drietal acts opgevoerd door het Zuidhorn Amateur Toneel. En het Wonder van Aduard wordt op 19 september door niemand minder dan gedeputeerde Fleur Gräper – Van Koolwijk geopend. Verder zijn het kloostermuseum en de abdijkerk open voor bezichtiging.