Lars Kram

0
244
EENRUM - Lars Kram

Voorzitter Stichting MTB Lauwersmeer

“Sinds kort is de oprichting van de Stichting MTB Lauwersmeer officieel. Deze stichting heeft als doel samen met de gemeente De Marne en ondernemers een MTB baan in het Lauwersmeergebied te realiseren. Het is eigenlijk ontstaan vanuit een vriendenclubje van een aantal mensen die zelf graag mountainbiken. Deze tak van sport is heel groot, maar we hebben geen echte baan in de buurt. De dichtstbijzijnde banen zijn in Appelscha en Veendam en volgens ons is het Lauwersmeergebied heel geschikt voor een MTB baan. De komst van de baan is een van de maatregelen om dit gebied aantrekkelijker te maken voor toeristen. We hebben als stichting een Facebookpagina aangemaakt waar we het nieuws op bekendmaakten en dit bericht is meer dan 4000 keer bekeken en gedeeld. We hebben ontzettend veel reacties gekregen. Ook van de mountaibikeclubjes uit Zoutkamp en Kloosterburen, heel leuk.

Het is de bedoeling dat wanneer de baan er licht de vrijwilligers van de Stichting MTB Lauwersmeer het onderhoud voor hun rekening gaan nemen. De gemeente De Marne zorgt voor de subsidie van de aanleg van de baan en Staatsbosbeheer maakt als belangrijkste grondeigenaar de aanleg mogelijk. Dat de vrijwilligers de baan gaan onderhouden is een belangrijke voorwaarde geweest om het plan mogelijk te maken. De stichting is mede in het leven geroepen om deze groep vrijwilligers bijeen te krijgen. Dat is gelukt, want er zijn momenteel meer dan 25 enthousiaste vrijwilligers gevonden, geweldig!

Voordat de baan er ligt moet er nog wel wat gebeuren. De volgende stap is met de gemeente en de baanbouwers door het gebied te gaan. Staatsbosbeheer heeft aangegeven welke plekken we kunnen gebruiken. Mountainbikers hebben wel geduld nodig, het kan nog wel een jaar duren voordat de baan er echt ligt. Het is ook goed dat deze baan er komt. Er wordt nu namelijk wel gefietst in het gebied, maar op niet uitgezette paden. Dat kan gevolgen hebben voor de natuur. Het nadeel is dat wanneer MTB’ers zelf banen trekken er geen fijne verhoudingen ontstaan in het landschap. Daarom zijn we ook zo blij dat de baan er komt. We hebben er heel veel zin in!”