Nieuw kinderboek bevat vrolijke tekeningen van Oud-Grootegaster

0
220
Grootegast Alleta Top illustratie_

“Met een hartje begrijpt iedereen wat je bedoelt”

GROOTEGAST- Oud-Grootegaster Aletta Top bladert door het kinderboek. “Kijk, de mol heeft een bril op, zodat hij beter kan kijken. En de vogel draagt een pilotenmuts omdat hij in de lucht vliegt,” vertelt ze. Het nieuwe kinderboek Vogel en Mol ontdekken een Wereldtaal bevat 15 kleurrijke tekeningen die zij heeft gemaakt. Volgens haar is het een bijzonder boek. “Het is een boek met een boodschap.”

Stuur het verhaal maar op was het eerste dat Aletta Top tegen schrijfster Marijke Keur zei op de vraag of zij de tekeningen wilde maken voor Keurs’ verhaal. Keur, creatief kindertherapeut in het dagelijks leven haalde haar inspiratie voor het kinderboek uit haar werk. “Er komen veel kinderen langs in Marijke’s praktijk die moeite hebben om zichzelf uit te drukken met woorden. Dan kunnen ze boos worden of gefrustreerd raken. Ze voelen zich onbegrepen. Dit boek laat zien dat er nog een andere taal is dan de woordentaal. Een taal die iedereen spreekt,” legt Top uit die in het dagelijkse leven docent Kunstvakken is bij VO Surhuisterveen, uit.

En dat is precies wat Mol aan Vogel in het boek duidelijk wil maken. Tijdens een reis door de lucht waarop Mol op de rug van Vogel zit, kijkt hij naar beneden en ziet hij verschillende mensen uit allerlei landen die een verschillende taal spreken. Hij vindt het jammer dat er niet één wereldtaal is die iedereen kan verstaan. Volgens Vogel is dat nou eenmaal zo. Maar Mol laat het daar niet bij zitten. “Hij gaat aan de slag met de beeldentaal om die aan Vogel te laten zien. Die beeldentaal bestaat bijvoorbeeld uit het symbool van een hartje. Daarmee begrijpt iedereen wat je bedoelt. Of je nu in Spanje, Engeland of Frankrijk bent maakt dan niet uit,” verklaart de illustrator.

Ze vertelt dat ze direct al een beeld had van Vogel en Mol toen ze het verhaal van Keur voor het eerst las. “Ik zag het al helemaal voor me. Ik vond het zo’n mooi verhaal, het gaat over vriendschap en elkaar helpen bij het begrijpen van elkaar.” Algauw ging ze aan de slag met de eerste tekening. Met een grijs potlood begon ze te schetsen en te tekenen. De lijnen maakte ze met een fineliner extra zwart. Met kleurige stroken papier wisselde ze de kleurpotloden af. “Bijna elke tekening is een combinatie tussen pen en papier. Dat heb ik zelf bedacht. Die combinatie kom je niet vaak tegen,” vertelt ze.

Top kijkt naar de tekening waarop Mol op een kleedje in de woonkamer zit, tussen de tubes verf waarmee hij de beeldentaal wil schilderen. Bij het maken van de tekeningen dacht ze na over het afstemmen van de kleuren. “De prenten zijn echt een bonte kleurenboel. Bij deze tekening dacht ik bijvoorbeeld na over welke kleur de vloer en de achtergrond moesten hebben. Ik houd ervan om de spanning op te zoeken. Veel mensen vinden de combinatie van groen en rood bij elkaar vloeken, ik vind juist dat die kleuren elkaar kunnen versterken. Daarom is de vloer groen en de achtergrond rood.”

Er zitten ook grapjes in het boek. Denk aan Vogel met zijn pilotenmuts bijvoorbeeld. “Vogel heeft die pilotenmuts natuurlijk helemaal niet nodig. Maar het is wel herkenbaar voor kinderen. Zowel een piloot als een vogel vliegt in de lucht.” Ook heeft Top iets van haar zelf in het boek verstopt. “Ik woonde in Leeuwarden op nummer 12a. Mol woont ook op nummer 12a. Dat vond ik grappig om in de tekening te verwerken,” lacht ze. Ze hoopt dat het boek kinderen, maar ook volwassenen kan helpen. “Het gaat erom dat kinderen en volwassenen die moeite hebben om zichzelf uit te drukken in woorden weten dat woordentaal niet de enige taal is, er is er nog een, de beeldentaal. En daarmee kun je heel veel zeggen.”

Het kinderboek van Marijke Keur met illustraties van Aletta Top is te koop bij boekhandels, bol.com en de Marskramer en de Toys to Play in Grootegast.