Zuidhorn onderzoekt mogelijkheden komst AZC

0
124

ZUIDHORN – Het college van de gemeente Zuidhorn heeft gisteravond (maandag) het verzoek van de gemeenteraad gekregen om de mogelijkheden tot het opvangen van asielzoekers verder uit te zoeken. Een raadsbrede motie werd hierover door alle partijen ingediend en aangenomen.

“We hebben de vraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gekregen of wij als gemeente vluchtelingen kunnen opvangen”, aldus burgemeester Bert Swart. “We hebben dat direct aangegeven bij de gemeenteraad en gevraagd hoe we hier gezamenlijk als college en raad in optrekken.”

Het college en de raad zijn van mening dat de ogen voor de huidige problemen in de wereld niet gesloten kunnen worden. “Er hoeft geen politiek bedreven te worden over dit onderwerp, maar we willen gezamenlijk optrekken”, vervolgt Swart.

Concreet gezien houdt dit in dat Zuidhorn mogelijk een AZC krijgt, maar voordat het zover is stroomt er nog heel wat water door het van Starkenborghkanaal. “Er is nog helemaal niets in beeld”, benadrukt VVD-fractievoorzitter Rene Westerhoff – Dijkinga. “Er komt een onderzoek welke mogelijkheden er zijn en wanneer er blijkt dat er mogelijkheden zijn gaat het college ermee terug naar het COA.”

Er zijn geen locaties aangewezen, zowel Swart als Westerhoff – Dijkinga willen aangeven dat het nog lang niet zover is.