Datum: woensdag 16 september 2015

0
177
Grijpserk OG oktobermaand-6

Plaats: Kivietsweg 2a, Grijpskerk

Tijd: 9.00 uur

Grijpserk OG oktobermaandGrijpserk OG oktobermaand-2Grijpserk OG oktobermaand-3Grijpserk OG oktobermaand-4Grijpserk OG oktobermaand-5Grijpskerk Selfie burgemeesterHet is Oktobermaand Kindermaand. En dat wordt in Zuidhorn al halverwege de maand september ingeluid. Of dat logisch is, is nog maar de vraag, feit is wel dat burgemeester Bert Swart heeft besloten te gaan voorlezen. Aangezien Grijpskerk het dorp is waar het dit jaar in Zuidhorn alles om draait, heeft de burgervader zijn Mitshubitshi op koers gezet richting de Kivietsweg. De openbare basisschool Triangel is namelijk de plek waar het allemaal gaat gebeuren.

Met de gastvrijheid op de Triangel zit het wel goed, want als de Ongenode Gast arriveert staat de koffie klaar, zit de burgemeester uiterst goedgeluimd te wachten en worden er allerlei zaken besproken. Swart heeft het boek in zijn handen, het boek waar hij de groepen vijf en zes van de school uit gaat voorlezen. Om stipt negen uur treedt hij het lokaal binnen, het lokaal waar ruim negentien leerlingen met spanning wachten op wat komen gaat. Hij schudt eerst juf Lisanne Slangenborg de hand. Maar ook de kinderen kunnen op een hand rekenen, zo blijkt wanneer Swart de klas doorgaat.

De bestuurder mag dan zo onderhand wel vijf jaar burgemeester zijn in Zuidhorn, Swart laat geen mogelijkheid ombenut om zijn stokpaardje van stal te halen. Zijn vast ritueel, zoals de Ongenode Gast constateert. “Weten jullie wie ik ben” is vraag één. “En weten jullie waren om ik die ketting om heb?”, is het vervolg. “Wie heeft nog meer zo’n ketting als ik?” is vraag drie. Fotograaf Erik Veenstra moet erom lachen, hij heeft deze intro al te vaak meegemaakt en kan ‘m wel dromen.

Maar eerlijk is eerlijk, omgaan met kinderen kan de burgervader met verve. De kinderen Tygo, Gijs, Jesse, Tess en Teun en hun klasgenoten luisteren allemaal ademloos. Ze mogen vragen stellen en dat levert mooie situaties op. “Hoe oud ben jij?” is een vraag. Swart laat ze gokken. Tot vermaak van de kinderen. En dan is het zover, het boek ‘Het nieuwe, oude huis’ van Tjibbe Veldkamp en Hans Prij gaat open. Het verhaal over een olifant en giraffe zorgt voor concentratie bij de kids.

Na een half uur is het voorbij. Het verhaal is uit en de kinderen hebben geen vragen meer. Kort maar krachtig, maar het bezoek van de burgemeester heeft zeker indruk gemaakt. Met een glimlach neemt Swart afscheid. “Dit vind ik altijd leuk om te doen”, zegt hij. “Kinderen zijn zo eerlijk, reageren lekker primair.” Hij meent het oprecht. En wanneer hij zijn grijze Mitshubitshi weer op koers wil zetten, wordt hij nog even onderbroken. Want op de parkeerplaats staat groep zeven en acht van de school klaar om naar de gymles te gaan. “Het is de burgemeester!” schreeuwt een leerlinge. “Burgemeester, mogen we met u een selfie maken?” Het mag. De hele groep gaat met Swart op de foto en de telefoon klikt maar raak. Het is basisonderwijs anno 2015. En ook dit tafereel zorgt voor een glimlach, want die spontaniteit van de kinderen is geweldig om te zien. De gymleraar ziet het ook allemaal lachend aan. Daarna is het tafereel voorbij. Een mooi begin van de dag in Grijpskerk. En de Oktober Kindermaand? Laat die boekenmaand maar komen!