Dieneke Kloosterman, Stichting Aduard Helpt

0
266
Aduard - Dieneke Kloosterman

Stichting Aduard Helpt

“De stichting is opgericht om initiatieven van particulieren uit het dorp te ondersteunen. De mensen met een initiatief zamelen geld in om verschillende sponsoractiviteiten te organiseren voor een goed doel. De stichting is actief in Ghana, Tanzania, Zambia en Roemenië. Zo zamelt de groep mensen die naar Ghana gaat om daar mensen te helpen oud-ijzer in. Het geld dat ze daarmee inzamelen wordt gebruikt om huizen en schoolgebouwen in Ghana op te knappen of te bouwen. Met de stichting wilden we eigenlijk eerst praktische hulp bieden aan inwoners van Aduard en omgeving. We wilden hen financieel ondersteunen maar ook iets voor hun betekenen als ze bijvoorbeeld een oppas nodig hadden. Een soort noaberschap. Maar dat kwam eigenlijk niet echt van de grond. Mensen weten dat via onofficiële kanalen al heel goed zelf te regelen. In het dorp hebben we ook een winkel, Vannijs. Daarin verkopen we tweedehands kinderspullen die mensen zelf bij ons kunnen inleveren. De opbrengst gaat naar mensen in Roemenië die hulp nodig hebben. We zorgen ervoor dat ze maaltijden kunnen kopen en dat ze medicijnen krijgen. Ook betalen we de huur van een pand daar om vrouwen op te vangen die slachtoffer zijn geworden van geweld. Met de stichting willen we jonge mensen hier uit de omgeving laten zien hoe het daar is. Het is voor hen een omslag in de manier van denken. Wat ze zien in die landen maakt op hen echt indruk. Op 3 oktober organiseren we een sponsorvaart op het wad. Die vaart is een traditie geworden, we houden ‘m nu al voor de vierde keer. Tegen betaling kunnen mensen mee op de boot. Dat is echt heel leuk hoor, ze kunnen meehelpen met zeilen en tegen een kleine vergoeding krijgen ze ook eten en drinken. De opbrengst gaat naar Phoneo, een organisatie voor Roemeense zigeuners en Victorious Life, een organisatie in Zambia die evangelieverkondiging combineert met sport. Op 7 oktober is er de najaarskledingbeurs van 14.00 tot 17.00 uur. Die beurs houden we twee keer in het jaar. Als mensen kleding hebben voor de beurs kunnen ze die bij onze winkel Vannijs inleveren of ze verkopen op de dag zelf de kleding in de kerk. Op dit moment hebben we vijf vrijwilligers die meehelpen en als ik in vuilniszakken reken, zes zakken vol kleding. Ik verwacht dat we de twintig wel halen hoor. Er geldt een speciale actie tijdens het laatste uur van de kledingbeurs: kleding en schoenen zijn dan te koop voor 1 euro per kilo. De opbrengst is voor studenten in Zambia. Opgeven voor de sponsortocht en voor een plek in de kerk om kleding te verkopen tijdens de beurs kan via dienekekloosterman@hotmail.com of 050-4032047.”