Unieke maansverduistering extra trigger Nacht van Electra

0
1470
Houwerzijl peppie wiersma

Zesde editie is gratis toegankelijk

HOUWERZIJL/LAUWERSOOG – Voor liefhebbers van sterren, maansverduistering en de mythe van de nacht is het binnenkort weer feest. De zesde editie van de Nacht van Electra staat namelijk voor de deur. Het Lauwersmeergebied is bij nacht een van de meest donkere plekken van Nederland en dus de ultieme plek voor een donkere nacht.

Het begon allemaal bij het bruggetje van Electra. Op die plek werd een aantal jaren geleden de eerste nacht georganiseerd, een gebeurtenis waar het evenement haar naam nog altijd aan dankt. “Het is allemaal mijn schuld”, lacht initiatiefneemster en organisator Peppie Wiersma. En die schuld neemt ze graag op zich, want sinds 2008 is de Nacht uitgegroeid tot een evenement waar in het verleden de teller tegen de 1500 bezoekers aantikte. Een behoorlijke publieke belangstelling dus, helemaal voor een gebeuren dat ’s nachts plaatsvindt en waar bezoekers een hele nacht voor moeten doorhalen.

Die bezoekers doen dat over het algemeen met liefde voor de nacht en de natuurlijke verschijnselen die bij het donker thuishoren. Dit jaar vindt de Nacht van Electra in de nacht van zondag 27 september op maandag 28 september plaats. Vanaf middernacht worden bezoekers verwelkomd en dat gebeurt niet op de eerste de beste plek. Nadat het evenement haar debuut maakte in Electra, werd het evenement bijvoorbeeld ook in Kloosterburen gehouden. Dit jaar mogen de bezoekers zich opmaken voor een nacht in het Lauwersmeergebied. “Het is een van de weinige plekken waar het ’s nachts nog écht donker is”, weet Wiersma. “Daarom is Nationaal Park Lauwersmeergebied in de running voor het internationale predicaat Dark Sky Park, als één van de weinige plekken in Nederland.”

Unieke kans

En de zesde Nacht van Electra kan iets unieks tegemoet zien, want in de nacht van zondag 27 september op maandag 28 september wordt een maansverduistering verwacht. “De kans is groot dat deze maansverduistering gaat plaatsvinden”, zegt Wiersma. “Een unieke kans, want het is in Europa de laatste maansverduistering tot 2029.” Met andere woorden, een mooie gelegenheid om een nachtje door te halen in het Lauwersmeergebied. Om deze gebeurtenis heen is er een heel programma in elkaar gezet. Er worden diverse films over de maanlanding laten zien en bezoekers hoeven niet te vrezen voor regen, er staan tenten opgesteld. En restaurant Oude Sluis uit Zoutkamp laat zich van haar beste kant zien, want de kok van deze horecagelegenheid gaat de hele avond kokkerellen.

Wie deze maansverduistering wil aanschouwen onder het genot van een lekker hapje, hoeft zich bovendien geen zorgen te maken om de prijs, want de Nacht van Electra is dit jaar gratis. “Dat lukt dankzij de bijdragen van onder meer de Provincie Groningen en de gemeente De Marne”, weet Wiersma. “Bovendien trekt het toeristen naar de regio.” Hoeveel bezoekers de Nacht verwacht kan Wiersma niet voorspellen, toch hoopt ze op een geslaagd evenement. “Ik ben tevreden als de mensen hoe dan ook een mooie avond hebben gehad.”

Meer informatie over de Nacht van Electra en de gerechten die geserveerd worden: www.nachtvanelectra.nl.