“We willen dat er een vorm van zorg behouden blijft”

0
224
Kloosterburen steunpunt

Nieuw zorgsteunpunt Kloosterburen in bibliotheek ’t Olde Heem

Kloosterburen steunpunt-2Kloosterburen steunpunt-3Kloosterburen steunpunt-4KLOOSTERBUREN- Met een telefoontje opende wethouder Mariëtte de Visser afgelopen dinsdag het nieuwe zorgsteunpunt, de bibliotheek van ’t Olde Heem, in Kloosterburen. Dit steunpunt is een initiatief van de coöperatie Klooster&Buren. Inwoners uit Kloosterburen en omliggende dorpen kunnen in de bibliotheek terecht met vragen. Die vragen kunnen over allerlei zaken gaan vertelt Fré Zuidema, lid van de coöperatie. “Als mensen hulp nodig hebben, kunnen ze bij ons terecht. We willen dat er een vorm van zorg behouden blijft.”

Fré Zuidema zit dinsdagmiddag aan tafel in Zonnehuis ’t Olde Heem te luisteren naar de openingsspeech over het nieuwe zorgsteunpunt. Hij is zelf lid geworden van de coöperatie Klooster&Buren omdat hij betrokken wil blijven bij de veranderingen in de zorg. “Ik wil erover meepraten. De zorg zoals het nu is in Kloosterburen gaat verdwijnen. De coöperatie wil een vorm van zorg behouden. Mensen die hulp nodig hebben of hulp willen verlenen kunnen lid worden.”

Alida Cordes, een van de bestuursleden van coöperatie Klooster&Buren vertelt dat het steunpunt voortkomt uit het gedachtegoed van Sint Jan. “We zijn er met elkaar en voor elkaar in de gemeenschap. De leden komen uit oud-gemeente Kloosterburen.” Inmiddels zit de coöperatie Klooster&Buren op 141 leden. Elke dinsdagmiddag van 14:00 tot 16:00 en elke donderdagochtend van 10:00 tot 12:00 is zorgsteunpunt geopend.

Volgens Fré Zuidema voorziet het steunpunt in een behoefte. “Laatst was er een mevrouw en die moest naar het ziekenhuis. Zij was een hele dag onderweg met het openbaar vervoer. De taxi die zij nam combineerde de rit door over Marum naar Kloosterburen te rijden. Met de coöperatie willen we dan bijvoorbeeld voor die mensen zelf gaan rijden. Maar hoe we dat gaan aanpakken moet nog uitgedacht worden.”

Pieter Rijswijk vertelt dat het vervoer heel belangrijk is. Hij vertelt dat Fré Zuidema hem al geholpen heeft als lid van de coöperatie. “Ik had een tweedehands tafel gekocht en die wilde ik laten opknappen. Dat heeft Fré voor mij gedaan. Als ik dat door een meubelmaker had laten doen dan was ik heel veel geld kwijt. Als je elkaar op zo’n manier kunt helpen, dan is dat toch fantastisch?”

Tegenover de tafel waar Rijswijk zit, staat een andere tafel waar twee vrouwen met elkaar praten over het steunpunt. “Mensen die hulp nodig hebben, kunnen zich soms bezwaard voelen om aan te kloppen bij buren of vrienden. Binnen het kader van de bezuinigingen op de zorg is dit een heel goed initiatief. Maar eigenlijk moet zo’n zorgsteunpunt natuurlijk niet nodig zijn,” vinden de vrouwen. Henk Hulzebos die aan dezelfde tafel zit vertelt dat hij zich aan gaat melden bij de coöperatie. “Ik woon hier nog niet zo lang in Kloosterburen en op deze manier leer je mensen natuurlijk wel kennen. Ik wil alles wel doen. Boodschappen halen, met mensen wandelen. Behalve in de tuin werken, daar heb ik een hekel aan,” lacht hij.