“Willen de volgende teams zich gereedmaken?”

0
153
zUIDHORN Schoolkorfbal

31e editie Schoolkorfbal

zUIDHORN Schoolkorfbal-2zUIDHORN Schoolkorfbal-3zUIDHORN Schoolkorfbal-4zUIDHORN Schoolkorfbal-5ZUIDHORN – De korfbalsport heeft het moeilijk in Nederland. Clubs hebben te maken met dalende ledenaantallen en teruglopende belangstelling. In Zuidhorn zetten de leden van KV Zunobri hun beste beentje voort om de club op de kaart te zetten. De 31e editie van het schoolkorfbal is daar een voorbeeld van.

Het is donderdagmiddag, half twee, wanneer het schoolkorfbal op het punt van beginnen staat. Een lange traditie, want gastheer KV Zunobri organiseert het korfbalfestijn voor basisschoolkinderen al meer dan dertig jaar. Maar de vereniging merkt dat het lastiger wordt. Want daar waar het schoolkorfbal eerst jarenlang gericht was op de scholen in Zuidhorn, worden er sinds een aantal jaren ook scholen uit naburige dorpen uitgenodigd. Naast de scholen Het Anker, De Borgh, De Brug en de Windroos uit Zuidhorn zelf, zijn De Opstap uit Niekerk en De Rehoboth uit Oldekerk toegevoegd aan het speelschema. En dat zorgt voor een mooie impuls, want de zes scholen leveren uiteindelijk 27 teams. “We schatten dat er zo’n 160 kinderen meedoen”, vertelt Irmgard de Boer van Zunobri. Zij is een clubvrouw die iedere vereniging zich wenst. Manusje van alles, want naast bestuurslid is ze ook commissielid van de schoolkorfbalcommissie en ze kan enthousiast vertellen over de korfbalsport in Zuidhorn. Volgens haar kan de vereniging wel een impuls qua ledenaantal krijgen. “Met name mannen zijn bij de senioren welkom”, lacht ze. “Maar dat is niet alleen hier, andere verenigingen zullen er ook mee te maken hebben.”

De Boer en de overige betrokkenen bij Zunobri hopen ook op een kleine impuls bij de junioren. Wellicht dat het schoolkorfbal een nieuw team oplevert. “In het verleden is er een heel team bijgekomen door het schoolkorfbal. Dat is zo’n zeven, acht jaar geleden. Dat team is daarna ook jarenlang bij elkaar gebleven.” Wanneer de actieve leden van Zunobri deze middag rondkijken, zien ze in elk geval voldoende talent. Want dat de scholen geoefend hebben wordt snel duidelijk. En het is net als bij het voetbal, je moet soms geluk hebben dat het balletje de goede kant op valt. Want wanneer om kwart voor drie op veld één het eerste team van De Borgh tegen het derde team van De Brug speelt, is het opletten geblazen. De jongens en meiden van De Brug zijn aanvankelijk veel beter, missen open schotkans op open schotkans en verdienen eigenlijk te winnen. Maar de blauwhemden van De Borgh winnen met veel geluk met 2-0. Een meisje van De Borgh ziet haar opa en oma langs de kant juichen.

Croky Chips

“Willen de volgende teams zich gereedmaken?” klinkt het door de speakers. Tijd voor een wisseling van de wacht op de korfbalvelden. En ook dat is een fascinerend beeld. Kinderen die even niet hoeven te spelen rennen naar het kraampje, waar de zakjes Croky Chips over de toonbank vliegen. De klok tikt door, terwijl het wonder boven wonder droog blijft. Ten tijde van de finale lijkt het te gaan druppelen. Het moment dat de wisselkorf en wisselbeker worden uitgereikt aan de winnaars. Het tweedeteam van De Windroos ontvangt bij de groepen vijf en zes de wisselkorf. Het zevende en het vijfde team van De Brug grijpen er net naast. Bij de oudste basisschoolgroepen wint het Anker, vóór De Borg 2 en De Opstap 3.

En misschien wordt KV Zunobri wel de grootste winnaar. Bij de club laten ze zich in elk geval niet kisten door de krimp van de sport. “Een aantal nieuwe leden door dit schoolkorfbaltoernooi zou wel heel mooi zijn. Vijf nieuwe leden? Ha, dan knijpen we onze handjes dicht”, lacht De Boer opnieuw. “En misschien kunnen we ouders die vroeger hebben gekorfbald triggeren door dit toernooi. Wanneer dat lukt, zijn we erg tevreden als vereniging.”