Winkels in Zuidhorn blijven zondag dicht

0
141

ZUIDHORN – De koopzondag in Zuidhorn is ook afgelopen maandag weer afgeschoten door de coalitie. De partijen willen de zondagsrust in eren houden en denken dat het sluiten van alle winkels daarvoor nodig is. Het was de zoveelste keer dat over het onderwerp gesproken was. Ditmaal nadat een enquête had aangetoond dat een meerderheid van de inwoners tegen is. Opvallende cijfers, want de Albert Heijn haalde met een handtekeningactie meer ‘voor’-stemmen op, dan het totale aantal tegenstemmen online.

De Christelijke partijen schaarden zich achter het idee van de zondagsrust. Het CDA had zelfs onder haar leden gepeild dat 98% van hen tegen is. Toch probeerden de partij ook andere argumenten in de discussie te gooien. Hans Schipper (CU): “De zondagsrust is belangrijker dan de economie. Als je bij je sollicitatie zegt dat je niet op zondag wilt werken, sta je al achter.” Coalitiepartij GroenLinks sloot zich aan in het ‘tegen’-kamp.

VVD, PvdA en D66 waren juist fel voorstander van de plannen. Mark Veenstra: “Onze ondernemers hebben het al zwaar genoeg. Als zij denken dat ze geld kunnen verdienen op de zondag, moeten wij ze niet in de weg staan. Mensen moeten zelf kunnen kiezen welke dag ze vrij willen, je moet daartoe niet gedwongen worden.” Raadslid Jan Gutman (D66) wees erop dat met name de groep 25 tot 49 jaar in meerderheid voor openstelling stemde. “56% van de tegenstemmers geeft aan dit te doen vanuit religieuze reden. Opvallend, want in de provincie Groningen is nog maar 27% van de mensen kerkelijk.”

René Westerhoff-Dijkinga zei dat het dicht houden van de winkels op langere termijn de leefbaarheid zal aantasten “Ik ken nu al een winkel, waarvan de klanten op zondag naar een winkel in een omliggende gemeente gaan. De regionale functie van Zuidhorn verdwijnt op deze manier.” Hij noemde het principieel onjuist dat de gemeente de zondagsrust oplegt. “Op zondag kan ik wel patat kopen, maar geen gezonde groente kopen bij de supermarkt. Ik kan ook een video halen, maar een boek kopen kan niet. Ik kan wel uit eten, maar kan niet voor mezelf koken. Ik kan wel naar de kroeg, maar mag niet zelf bier halen. Dat is toch gek?”

Toch was de coalitie onvermurwbaar. Volgens de ChristenUnie moet het standpunt ook niet meteen aan de kerk gekoppeld worden. “Ik durf de stelling wel aan dat als het om zondag openstelling gaat, de kerk er niks mee te maken heeft.” Alleen het CDA zette de deur nog op een kier. Jacob Klaas Star: “Als 75% van de inwoners had ingestemd, dan hadden wij er anders naar gekeken.”