FC Grootegast speelt weer een hoofdrol

0
375
Grootegast voetbal anjum

Groen-witten krijgen na rust vleugels: 6-0

Grootegast voetbal anjum-2Grootegast voetbal anjum-3GROOTEGAST/DOEZUM – Fc Grootegast kondigde vooraf al aan dat het een zware wedstrijd zou worden tegen Anjum. Dat werd het ook. Maar alleen voor rust. Een rake kopbal Ronald Horinga hielp de groen-witte brigade op weg. Na rust kreeg de thuisclub vleugels en vloog Anjum aan alle kanten voorbij: 6-0.

“Simpeler”!, foeterde Ite Hoolsema in de eerste helft tegen zijn medespelers. “Passjes over de grond of ‘onderdoor’, niet laconiek”, waren zijn woorden aan het adres van zijn medespelers. Het was deels de waarheid. Hoolsema is zelf ook niet vies van het balletje te veel onder de voet door, al lukt het hem meestal ook. Fc Grootegast kende een vliegende start, maar vloog zichzelf vooral voorbij. Het gebrei op weg naar het doel leverde niets op. “Het duurt net zo lang tot ze er één om de oren krijgen”, reageerden supporters. En dat gebeurde ook nog bijna. Bij een uitbraak kon doelman Erwin Mensink spits Stephan Henry Overkempe nog net afhouden van een tegendoelpunt. Anjum wachtte vooral af en stond achterin sterk, waar de thuisclub geen idee vond om deze te ontrafelen. Of de eindpass was slordig of veel te wild. Eén grote kans was er voor Bouwe Pompstra, die van dichtbij hoog over schoot. Met simpel kan beter gewezen worden op Ronald Horinga, die vlak voor de pauze een hoekschop van Arjen Veenstra steenhard inkopte: 1-0. Dit op het oog simpele doelpunt hielp Grootegast op gang. Het publiek waarschuwde alvast: “wanneer Jeroen Beerlings er een inlegt volgen er meer”. Dat meer werden er twee. Niet alleen Beerlings, maar de hele ploeg kreeg vleugels. Meteen na rust een vloeiende aanval, opgezet door Hoolsema, die Herman Veens wegstuurde aan de zijkant. Diens voorzet werd van dichtbij prima afgerond door de pas 18-jarige Bouwe Pompstra, die voor rust al enkele keren dreigend was, maar toen het doel niet kon vinden. Met name Rick Buma en Arjan Veenstra zetten een hogere versnelling in en waren niet te houden. Arjan Veenstra bracht met een pass door het midden- precies op tijd, waardoor de buitenspelval werd omzeild- de attent reagerende Beerlings in stelling, die resoluut de 3-0 inschoot. Grootegast drukte het gaspedaal nog eens stevig in. Anjum, klap op klap krijgend en bijna knock-out, kreeg nog een serieuze kans. Een zweefduik van Stephan Henry Overkempe, spatte uiteen op de bovenkant van de lat. Even later een poeier van Rick Buma, die nog verweerd kon worden, maar Beerlings stond weer op de goede plaats: 4-0. Grootegast denderde door. Scheidsrechter Eerhart paste de voordeelregel toe, nadat Paolo Francisco tegen de grond werd gewerkt. Terwijl de Angolees bleef liggen, begon Arjan Veenstra aan een solo. Met de bal aan een touwtje liet hij zijn tegenstanders allemaal staan, inclusief doelman Andre Turkstra. En dat was nummer vijf. Het publiek, voor rust knorrend, genoot in de tweede helft, van de zon en van het betere spel van de ploeg van Johannes Douma, die nadrukkelijk de nul eiste. Pompstra had nummer zeven op de schoen, na een doorkopbal van Beerlings, maar miste alle richting in kansrijke positie. Ook Buma was dichtbij de zevende treffer. De snelle buitenspeler had deze moeten maken- voor het doel gezet door Bert Beute- maar mikte met de buitenkantschoen naast de paal. Een vliegend schot van Arjan Veenstra van heel ver zeilde net over. Anjum had intussen de vlag allang gehesen. Tot overmaat van ramp kreeg doelman Turkstra direct rood nadat hij bij het uitkomen invaller Rick van Dellen tegen het kunsttapijt werkte. Een zware straf, enig smetje op het duel, dat een meer dan terechte winnaar kende: Fc Grootegast, dat door de uiteindelijke simpele overwinning fier bovenaan staat en als enige ploeg in de dubbele cijfers is gekomen. Wanneer het elke wedstrijd zo speelt als in de tweede helft, hoeft het voor niemand te vrezen. Grootegast heeft zich in ieder geval weer gemeld als kampioenskandidaat.

Fc Grootegast-Anjum 6-0 (1-0); Scorerverloop: 40. Ronald Horinga 1-0, 50. Bouwe Pompstra 2-0, 55. Jeroen Beerlings 3-0, 65. Jeroen Beerlings 4-0, 70. Arjan Veenstra 5-0, 85. Rick Buma 6-0; Scheidsrechter: Eerhart; Gele kaart: Ronald Horinga (Grootegast), Wietse Rosier (Anjum); Rode kaart: Andre Turkstra (Anjum); Toeschouwers: 180

Opstelling Grootegast: Erwin Mensink, Roelof Brouwer, Stefan Krijthe, Ronald Horinga (65. Rick van Dellen), Herman Veens, Ite Hoolsema, Bouwe Pompstra, Paolo Francisco, Jeroen Beerlings, Arjan Veenstra, Rick Buma

Ster van het Veld: Ronald Horinga (Grootegast). De boomlange speler liet zijn klasse weer eens zien. Koppend hield hij achterin zijn ploeg op de been en de rake kopbal uit een corner betekende de omslag in de aanvankelijk moeizame strijd.

Opvallend

Fc Grootegast heeft een promotiecommissie in het leven geroepen. De club probeert zich op allerlei manieren te promoten. Ypie Veenstra (schoonzus van tweelingbroers Arjan en Tim) is persvoorlichter (“als je nog iemand wilt spreken na de wedstrijd”) en gaf aan wat er zoal gebeurd is en nog zal plaatsvinden. Een nieuw programmablad, een nieuwe website, een full colour jaargids en avondwedstrijden. “Maar dit jaar niet meer. De volgende derby is op 5 december, dat is niet handig”. Een fotograaf zou nog zorgen voor een elftalfoto, maar deze ‘promotie’ ging de mist in. De persoon in kwestie was al gevlogen….