“Het is een must dat het Open Air festival Grootegast in de hoofdstraat gehouden wordt”

0
1898
Grootegast Weit Hamersma

GROOTEGAST- Een groot festival in de hoofdstraat van Grootegast, dat komt daar toch helemaal niet van de grond? Dat was volgens de Grootegastse bakker Weit Hamersma een veelgehoorde reactie in Grootegast. Hij wil het tegendeel bewijzen. Nu dit jaar het Robles Rock festival in het park niet doorgaat leek het hem een mooie gelegenheid om zelf met een idee voor een festival te komen, het Open Air festival Grootegast op 3 oktober. Het is de eerste keer dat dit festival gehouden wordt. De verwachtingen van Hamersma zijn er daardoor niet minder om. “Ik verwacht meer dan 6000 mensen.”

Het belangrijkste aan het festival is dat het in de hoofdstraat plaatsvindt, vertelt Weit Hamersma. “Dat is echt een must. Zo wordt het Robles Rock festival, wat ik een erg leuk festival vind, altijd gehouden in de Notaristuin in het park. Dat vind ik zo jammer want dan kunnen onze ondernemers in het dorp niet mee delen in het gebeuren. Daarom vindt het Open Air festival in de hoofdstraat plaats zodat veel ondernemers op de dag zelf ook mee kunnen doen. Het festival duurt van 10 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s avonds. De winkeliers in de hoofdstraat zetten kraampjes voor hun winkels en ik heb gehoord dat er bij Jacobien waarschijnlijk een modeshow gehouden wordt. Zelf doen we als bakkerszaak ook mee. Zo kunnen de kinderen bij ons zelf room in roombroodjes spuiten.”

Tijdens het festival staan er in de hoofdstraat drie podia op verschillende plaatsen. Van 10 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags treden er tien popkoren op. “Die koren komen allemaal uit de omgeving, uit Grootegast, Zwaagwesteinde en Zuidhorn bijvoorbeeld. Mensen kunnen stemmen op het beste popkoor en kunnen hun stembriefje inleveren in de stembus op het Marktplein. Het beste popkoor wint 150 euro en ook voor de nummers 2 en 3 zijn er geldprijzen.”

Zelf doet Hamersma ook mee als zanger in een popkoor. “Sinds mei zing ik mee in het popkoor Flashback. Samen met dertig andere mensen hebben we dat koor opgericht en zingen we op het festival. We hebben daarvoor wat oudere nummers met een hoog country-gehalte ingestudeerd. Nummers van The Animals bijvoorbeeld. Met dit koor hebben we ook opgetreden op de jaarmarkt.” Hamersma houdt van popmuziek. “Laatst was ik bij een popfestival in Surhuisterveen en daar waren zoveel mensen. Je kon als het ware over de hoofden lopen.”

Spannend vindt de bakker uit Grootegast het wel. “Ja, het is de eerste keer dat ik dit festival organiseer. Het organiseren ervan kostte dik een half jaar. Het begint nu al een beetje te kriebelen. Ik bedoel, ik denk wel dat alles voor elkaar is, maar dat weet je natuurlijk pas zeker op de dag zelf. Bij het organiseren moet je rekening houden met de verschillende apparatuur voor elk popkoor, het aantal bezoekers en met parkeren. We hebben een goed programma dus ik verwacht dat er veel mensen komen. Ook voor de kinderen is er wat te doen. Zo is er voor hen bijvoorbeeld een kinderdisco.”

Vanaf vier uur ’s middags spelen er top 40-bands op het festival. “Dat zijn echt goede bands. Daarnaast treedt Wolter Kroes ook ’s avonds op. En Niels Span is ook van de partij. Het mooie aan het festival is dat het gratis toegankelijk is. Mensen kunnen op het festival met muntjes betalen.” Blij is Hamersma met de steun van de ondernemers voor het Open Air festival. “Ik vind het zo leuk dat alle winkeliers uit de hoofdstraat meedoen. Daardoor hebben we ook een goede horeca tijdens het festival, een eigen horeca van de ondernemers hier uit het dorp.”