“Op het Open Air festival kan er mobiel betaald worden met de OK-app”

0
361

GROOTEGAST- Tijdens het Open Air festival in Grootegast op 3 oktober wordt de proefperiode van de OK-app officieel ingeluid. De proefperiode duurt minimaal zes maanden. Met deze OK- app is het mogelijk om mobiel te betalen bij veel winkels in de gemeente Grootegast. De inwoners en ondernemers uit de gemeente zijn de eersten die gebruikmaken van deze app. Volgens de bedenker, Chiel Liezenberg uit Haarlem, kan er op het festival al betaald worden met de app. “De consumptiemunten kunnen met de OK-app betaald worden.”

Bijna alle winkels in Grootegast doen mee, vertelt Chiel Liezenberg. “Alleen de winkels die onderdeel uitmaken van een groter concern niet, zoals de Albert Heijn en de Etos bijvoorbeeld. Die zijn aan regels gebonden. Alle zelfstandige ondernemers, waarvan er veel zijn in Grootegast, doen mee of gaan meedoen.”

Dat was een van de redenen waarom Liezenberg zo enthousiast was om de OK-app te introduceren in de dorpen van een gemeente als Grootegast. “In de stad zijn er veel franchiseondernemingen, winkels die deel uitmaken van een groter bedrijf. Daar zijn veel minder zelfstandige ondernemers die zelf ja of nee tegen de OK-app voor mobiel betalen kunnen zeggen.”

Een van de ondernemers die erg enthousiast is over de app is volgens Liezenberg de bakker uit Grootegast, Weit Hamersma. Dat enthousiasme verraste Liezenberg. “Ik had niet verwacht dat hij daar zo enthousiast over zou zijn. Hij is van een andere generatie dan de typische doelgroep die normaal enthousiast is over zoiets. Zijn bakkerij is een winkel waar niets wordt gescand, terwijl de OK-app daar juist bij aansluit. Ik dacht dat alleen de winkels waar alle producten al gescand worden geïnteresseerd zouden zijn. Daarin heb ik mij dus vergist en het heeft me geleerd dat het lastig is te voorspellen hoe mensen reageren op een vernieuwende dienst als OK.”

Liezenberg , die tien jaar geleden het IDEAL betaalsysteem bedacht voor banken, legt uit hoe de consumptiemunten op het festival betaald kunnen worden met de OK-app. “Dat gaat zo. Je downloadt eerst de OK-app. Die activeer je met je mobiele nummer en e-mailadres en dan kies je een pincode voor je gebruikersaccount op de OK-app. Aan de app koppel je je bankrekeningnummer. Dit rekeningnummer krijgt in de app een eigen barcode. Als je de consumptiemunten wilt betalen, laat je de barcode van de rekening scannen aan de kassa. In beeld verschijnt dan de vraag of je wilt betalen, daarbij druk je op OK en de muntjes zijn betaald.”