Bijzonder hardloopevenement komt naar Grootegast

0
281
LEGiO-run Team

GROOTEGAST – Begin volgend jaar is het zover: de LEGiO-run in Grootegast. “Het is een hardloopevenement, niet alleen een hardloopwedstrijd”, vertelt Frony Babois, wedstrijddirecteur van de LEGiO-run. Het evenement staat volledig in het teken van LEGO en wordt georganiseerd door Dorpsbelangen Grootegast.

Voor het hardloopevenement zijn er drie routes samengesteld: 5 kilometer, 10 kilometer en de Funrun van 600 meter. De laatste is speciaal voor de kleine lopers, of mensen die toch mee willen doen maar geen lange afstanden kunnen rennen. “We willen er op wedstrijdniveau een heel mooi evenement van maken, voor zowel voor jong en oud, valide en mindervalide, zodat het voor iedereen een leuke dag wordt”, aldus Babois. “Zelf doe ik niet mee”, lacht ze. “De organisatie heeft het al druk genoeg met alle taken en eigenlijk willen we gewoon vanaf de zijlijn kijken wat er allemaal gebeurt.”

De wedstrijd, op 2 april 2016, begint rond twee uur ’s middags, maar er zullen de hele middag activiteiten en vermaak op het marktplein zijn. En iedereen mag komen en meedoen. “We hebben geen restricties opgelegd gekregen van de gemeente wat betreft het aantal deelnemers”, vertelt Babois. “Dus er mogen zoveel mogelijk mensen meedoen. Ook het parcours moet geen belemmering zijn voor het aantal deelnemers. Dus we hopen uit te groeien tot een groot, jaarlijks evenement.” Ook vertelt Babois duidelijk dat het meer is dan alleen hardlopen. “Ik wil eigenlijk de sfeer van de 4 Mijl achterhalen”, vertelt ze. “Dat is een grote druk, maar daarmee wil ik aangeven dat dit evenement meer is dan alleen een rondje rennen.”

Van 1963 tot 1998 was LEGO Nederland gevestigd aan de Legolaan in Grootegast en ter ere daarvan wordt in 2016 het LEGiO-museum geopend in Grootegast. Dat is de aanleiding om het thema LEGO te koppelen aan dit hardloopevenement. De LEGiO-run maakt onderdeel uit van het Loopcircuit Noord-Nederland.

Vanaf 1 december kunnen deelnemers, individueel of per team, zich online inschrijven op www.legiorun.nl. Van het inschrijf- en sponsorgeld gaat 10 procent naar het goede doel: het Beatrix Kinderziekenhuis en de kinderafdeling van het Martini Ziekenhuis Groningen.