Familie Land schuift sneeuw door weer en wind

0
242
Sneeuwschuiven Joop en Nienke Land-2

“Liever een vieze winter dan een strenge winter”

SURHUISTERVEEN – Joop Land reed op de trekker om sneeuw te schuiven, Menke Land nam de telefoon aan als de gemeente belde om Joop op pad te sturen of stond in de keuken om hamburgers te bakken voor de verkleumde jongens. Zo zagen de afgelopen 37 winters eruit voor Loonbedrijf Land van Joop en Menke Land. Al die jaren stonden zij elke winter klaar voor de gemeente Achtkarspelen om ervoor te zorgen dat auto’s niet de sloot ingleden en fietsende jongeren veilig naar school konden.

Het vrolijke, praatgrage stel vertelt vol enthousiasme over de 37 jaar waarin zij elk jaar van november tot april klaar hebben gestaan om de wegen sneeuwvrij en veilig te houden. Door weer en wind, op de meest onmogelijke tijden, sprong Joop op zijn trekker met sneeuwschuiver om de verse sneeuw te verbannen naar de berm en de ijzige straten weer rijklaar te maken met een grote lading zout. “Je moet altijd stand-by staan”, vertelt Joop. “Je kan zo om drie uur ’s nachts je bed uitgebeld worden.” Vrije dagen of vakanties in die periode zitten er niet in, legt het stel uit. “We moeten 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar zijn”, vertelt Menke. “Als we een dagje weg willen moeten we zorgen dat er vervanging is.”

Het stel kijkt tevreden terug op de afgelopen jaren. “We hebben winters gehad waarin we vrijwel geen vlokje sneeuw hebben gezien, en winters waarvan we op een gegeven moment dachten: nu mag ‘t wel een keer klaar zijn”, lacht Menke. Joop vult haar aan: “We hebben zelfs de winter van ’79 meegemaakt. Toen lag het hele Noorden plat! Dat was een van de strengste winters die we gezien hebben. Het materiaal was vroeger ook nog niet zo goed als nu. We strooiden toen bijvoorbeeld nog niet met zout, dat gebeurt pas sinds ’93. Nu wordt er zelfs preventief met zout gestrooid.”

De familie is niet helemaal vrijwillig gestopt met sneeuwschuiven. “De gemeente wilde dat we een nieuwe, smallere trekker zouden kopen voor de fietspaden. Nou, dat kost al gauw 40.000 euro en misschien hoeven we ‘m wel helemaal niet te gebruiken deze winter”, legt Joop uit. “Ik wilde eigenlijk de 40 jaar volmaken, maar ik wilde nu gewoon liever niet investeren. Daarom ben ik ermee gestopt. Ik heb het wel altijd hartstikke leuk gevonden, en ik ga de komende jaren ook nog wel even door met sneeuwschuiven voor de provincie, maar niet meer voor de gemeente. Ook is het allemaal wat minder leuk geworden door de nieuwe regels. Zo hebben we bijvoorbeeld een GPS-systeem in de trekker gekregen, waarmee ze ons altijd kunnen volgen.” Menke reageert: “Ja, vertrouwen ze je niet of zo?” “Ze kunnen het zelfs zien als ik ergens een sanitaire stop maak”, lacht Joop.

Het werk is afwisselend druk en rustig, vertelt het stel. “Op het weer het je geen invloed, en daar zijn we van afhankelijk.” Ook de winters zijn heel verschillend. Menke begint te lachen. “We hebben liever een vieze winter dan een strenge winter, want bij een vieze winter is er veel meer werk te doen! Dan ligt er meer sneeuw en modder die weggeschoven moet worden. Bij een strenge winter vriest het alleen maar en zolang het niet regent is er niks aan de hand.”