Grijpskerk bedreigt koplopers; Zuidhorn klimt naar vijfde plaats

0
1583

Voetbaloverzicht

STREEK – De elfde speelronde werd geteisterd door regen, waardoor veel wedstrijden werden afgelast. Grijpskerk hield Marum op 3-3 en heeft zich serieus gemeld als titelkandidaat. De wedstrijd van de streek, Opende-FC LEO , eindigde in 1-2 (zie verslag elders). Buitenpost won de ‘derby van de Walden’. Zuidhorn blijft volop meedoen na de 3-1 winst op Be Quick Dokkum. Het blijft tobben met ’t Fean ’58: 3-0 nederlaag

Buitenpost zegevierde op ‘De Kemphaan’ in de ‘Derby der Walden’. De 3-1 in Veenwouden was op basis van de tweede helft op zijn plaats. In de eerste helft waren de Blauwkes timide tegenover een agressief spelend Veenwouden. Na de 1-1 ging Buitenpost aanvallender te werk, waar de thuisploeg moeite mee had. Het leverde alsnog een 1-3 zege op. “Eindelijk weer winnen en scoren. Buitenpost had een overwinning nodig”, kraaide Rene van der Weij victorie. Door de 3-0 nederlaag tegen het eveneens laag geklasseerde Heerenveense Boys blijft ’t Fean ’58 hekkensluiter. Yko de Boer was zeer te spreken over de inzet van de spelers, die er alles aan deden om de achterstand weg te werken. Voor de Feansters zal het dit seizoen niettemin een gevecht worden om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Yko de Boer is ook het seizoen 2016/2017 trainer van de A-selectie van ’t Fean ’58. De inwoner van Dokkum is bezig aan z’n tweede seizoen bij de zaterdagvereniging uit Surhuisterveen. Zijn contract is al in een vroeg stadium verlengd. “Ondanks de positie op de ranglijst hebben wij alle vertrouwen in onze trainer”, zegt voorzitter Gerard Veenstra. “Knap hè?”, begint Cees Bouma na de inderdaad knappe 3-1 zege van zijn Zuidhorn op het sterke Be Quick Dokkum. Maar daar zag het niet naar uit. Bij rust stond het 0-1. Bovendien trof Be Quick ook nog de lat. In het tweede deel werden de rollen omgedraaid. Zuidhorn zat veel beter in de wedstrijd. Cruciaal was de tweede gele kaart voor een speler van Be Quick Dokkum. Even later trok Jos Schultinga de zaak gelijk en scoorde zes minuten later ook de 2-1. De sterk ingevallen Peter Janse maakte er ook nog 3-1 van. Zuidhorn heeft de vijfde plaats overgenomen van Be Quick Dokkum. “Knap, onverwacht en we waren dichtbij een stunt. We doen mee”, waren ook al de lovende woorden van Mark Kroese over de 3-3 van Grijpskerk tegen titelkandidaat Marum. “Wij hadden meer kansen, Marum meer de bal”, schetste Kroese de wedstrijd. Grijpskerk sloeg met name in de omschakeling toe. Na de 3-1 voorsprong ging het moeizamer, viel de gelukkige 3-2 en een makkelijk gegeven strafschop betekende nog de 3-3. Kroese ging niet tekeer zoals veel trainers zouden doen. “Als trainer heb je geen invloed op een beslissing. Je kunt beter je spelers scherp zien te houden en dat je het punt koestert”, aldus Kroese, die een beetje wil nagenieten. Om zich dan schrap te zetten voor…FC Grootegast. Aduard 2000 struikelde over een efficiënt spelend Poolster. Aduard nam wel de leiding via Remco van Merode, maar een vrije trap van 45 meter (!), ‘gedragen door de wind’, betekende de ommekeer. Na de 1-3 bracht Wessel Wierenga de spanning terug, maar de Spieksters trokken aan het langste eind: 2-4. “Dit is het zoveelste onnodige verlies”, brieste Rob Vliek. Dat heeft met kwaliteit te maken. We maken op momenten te veel fouten”. Na vier seizoenen verlaat Rob Vliek de paars-witte club. “Je moet er niks achter zoeken. Ook als we bovenaan hadden gestaan. Ik vind vier jaar genoeg”. Een zeer slecht spelend De Lauwers leed schipbeuk in Suameer. “Ik heb nog nooit zo’n slecht De Lauwers gezien en dat tegen de onderste ploeg. Als je van te voren praatjes hebt, ga je eraan.”, zag Oedse Pauw al aankomen. In de tweede helft werd het 2-0. “Je kon het hele elftal wel wisselen”, tierde Pauw. “Het was ook nog eens de eerste overwinning voor Suameer. Dat overkomt De Lauwers weer. Twintig jaar geleden gebeurde het in mijn tijd ook, tegen Stiens. De geschiedenis herhaalt zich.” OKVC had niets in te brengen tegen de ‘Broekophalders’ van Eastermar: 4-0. OKVC creëerde in minuut 1 wel een levensgrote kans maar Jelmer Korf faalde oog in oog met de doelman. Al gleed hij ook weg, door het dramatische veld. Het deed niets af aan de terechte 4-0 nederlaag. OKVC blijft hangen in de middenmoot, de afstand naar omhoog word steeds groter. OKVC snakt naar de winterstop. Onnodig verlies van Zeester, in het staartduel met Jistrum. Zeester kwam met 0-2 voor en er leek geen vuiltje aan de lucht. Ook na de 1-3 was Zeester aan de winnende hand. In de tweede helft waren de rood-witten volledig de weg kwijt en verdween de riante voorsprong. Met tien man werd Zeester weggecounterd: 6-3. Ook hier een trainersbeslissing. Gezinus Oosterhuis gaat Zeester aan het eind van het seizoen verlaten. Zondag kon Eenrum, op bezoek bij Haren, het met een gehavend elftal tot de rust aardig bijbenen. De rood-zwarten kwamen wel vlot op achterstand, maar een weergaloze solo van Jesse Schaap werd door Dennis Tromp binnengetikt, zodat het na 45 minuten 1-1 stond. Na de pauze kwamen de Marnebewoners er niet meer aan te pas en werd het uiteindelijk 4-1. Smet op de sportief verlopen wedstrijd was de rode kaart die scheidsrechter Mc Bean keeper Anton Brontsema voortoverde. Hij had als enige gezien dat de doelman een tegenstander had nagetrapt. Na afloop weigerde de leidsman beelden van het vermeende voorval te bekijken, zodat de KNVB een Eenrums protest tegemoet kan zien. Kloosterburen en Blauw Geel’15 trakteerden het publiek op een regen aan doelpunten. In een mooie wedstrijd, die op en neer golfde, sloeg Kloosterburen direct na rust toe: 3-1. Vervolgens werd een tweede tik uitgedeeld: 5-2. De stadjers waren nog niet knock-out. In de laatste minuten werd het nog even spannend: 5-4. Marcel Remijn en Jasper Wiersum scoorden ieder twee keer. Peter Reitsma was de andere doelpuntenmaker namens de Westerkloosters. Remijn is tevens ‘topscorer van de Ommelanden’. GVB ging op eigen terrein onderuit tegen Amboina: 1-5. De Grootegaster Voetbal Boys blijft daardoor op de laatste plaats.