Hendrik de Zwart is geen wonderdokter

0
229
opende voetbal leo 1

FC LEO boort Peender hoop de grond weer in: 1-2

opende voetbal leo 2OPENDE – ‘Het beste peerd’, Hendrik de Zwart, werd voor de zoveelste keer van stal gehaald. Het moet gezien worden als noodoplossing. De ‘hurdrinner’ bezorgde het pijnlijdende Opende weer de spirit en hoop door de 1-0 te scoren. Maar die hoop werd in het resterende deel van de tweede helft de grond ingeboord door een LEO dat ‘voetballend’ de Peenders de baas was en de winst uiteindelijk naar zich toetrok: 1-2.

En dus was heel Olde Wierden- met tweehonderd bezoekers goed bezet- weer in mineur. Hendrik de Zwart werd door Wietse van der Veen niet als redder gezien. “Maar hij heeft wel invloed op de spelersgroep. Voorlopig is hij terug om het elftal te helpen door de vele afwezigen”, verklaarde Wietse van der Veen voor de wedstrijd. Je kunt een elftal niet aan één speler ophangen, maar De Zwart was wel weer de aanjager. De ‘wedstrijd van de streek’, die vorig jaar bestempeld werd als topper, was gezien de stand op de ranglijst- beiden onderin hangend- nu een tobber. FC LEO was vorige week voetballend beter dan Grijpskerk, maar de effectiviteit van Grijpskerk deed de ploeg de das om. Terwijl Opende na de hoopgevende 1-1 bij Marum weer in verval is geraakt. De Peendermantsjes missen nog altijd een killer, en een ervaren speler als De Zwart. Al in de derde minuut- na een aanvallend begin van de gasten- veroverde Jarno Westerhof de bal, zag en bediende De Zwart, die op het doel punterde. Via een Lainster been veranderde de bal van koers. Als De Zwart eenmaal in balbezit is, dan gebeurt er iets. Het publiek veerde dan ook keer op keer op. LEO was af en toe dreigend. Bij een voorzet van rechtsback Frank Veenwijk stompte doelman Eppie Pijpker met een vuist weg. De oranje mannen namen het commando langzamerhand over en combineerden er aardig op los. De ‘Zware Jongens’ van Opende, Henk ‘de tank’ Veenstra en Hendrik de Zwart kwamen in het stuk even niet meer voor. Na een half uur toch weer wat druk van de thuisclub. En na een schietpoging van Arnold Oosterbaan, was het de dekselse De Zwart weer, die vrij opdooken de hoek voor het uitzoeken had. De geplaatste bal belandde tot schrik van de uitgekomen doelman Marco Wichers naast de paal. Het was de beste kans voor Opende. Terwijl Sinterklaas verwelkomd werd zette De Zwart een een-twee op met Fokke Zuiverveld. Diens voorzet werd gepakt door Marco Wichers. Vervolgens een klutsbal, waar Henk Veenstra op reageerde. De Tank behield de controle en legde klaar voor De Zwart, die hard uithaalde. De bal zeilde net naast. Over het geheel weinig spektakel voor beide doelen. De toeschouwers konden niet warm worden van de matige vertoning, die niet echt op gang kwam..

De tweede helft was juist hartverwarmend. Lang niet alle toeschouwers hadden hun vaste plekje weer gevonden of de bal lag in het Leenster net. De maker: Hendrik de Zwart! De spits kreeg de bal in vrije positie, kreeg het speeltuig met enige moeite onder controle, maar het afmaken was om in te lijsten. Met een weergaloze lob had Wichers het nakijken: 1-0. Dit had de wedstrijd nodig en zeker Opende, dat daardoor het vertrouwen terugvond. Opende bleef het doel bestoken. Met dit keer Arnold Oosterbaan die zich liet gelden. Het spel golfde nu in een hoog tempo op en neer. Een vrije trap voor LEO op een gevaarlijke plek. Stan Buikema krulde de bal langs de muur. Pijpker dook nog net op tijd naar de hoek en voorkwam ook de rebound van de veelvuldig mee naar voren komende Frank Veenwijk. Dan een aanval van Opende. Na een toveractie van De Zwart speelde de 36-jarige routinier de bal helemaal naar de andere kant, naar Veenstra, die zwak afwerkte. Bij het andere doel treuzelde Hans Holman bij een kansrijke situatie. De eerste twaalf minuten waren leuker dan de hele eerste helft. Voor de neutrale kijker werd het steeds leuker. Twee ploegen met verschillende speelstijlen. Het vlotte combinatiespel van de Leensters versus de strijdlust van de Peendermantsjes. De techniek won uiteindelijk. Na een half uur werd Rowan Rozema vanaf de zijkant bediend. De spits nam aan in het drukke strafschopgebied en haalde vernietigend uit: 1-1. Het was weer een klap voor Opende, dat in de tegenstoten wel dreigend bleef. Veenstra brak door de laatste linie en werd vastgehouden. Justin Poort kwam goed weg met geel. Wietse van der Veen zag verder het onheil aankomen en spoorde zijn manschappen aan vooruit te verdedigen. In een meeslepend gevecht kansen over en weer. Wichers voorkwam de 2-1 door een inzet van De Zwart en aansluitend een voorzet van Holman te pareren. Beide keepers hadden volop werk. Pijpkerk maakte een kopbal van Rozema onschadelijk. De beslissing viel zeven minuten voor tijd. Op een harde voorzet van Frank Veenwijk tastte Pijpker volledig mis, waarna de bal de lijn passeerde: 1-2. In de ultieme Peender counter stonden twee spelers buitenspel. De derde werd aangespeeld, maar niet zuiver. En dus zegevierde FC LEO. De terugkeer van de wreker, Hendrik de Zwart, gaf Opende een injectie, maar het was niet genoeg om Opende te genezen.

Opende-FC LEO 1-2 (0-0); Scoreverloop: 45. Hendrik de Zwart 1-0, 64. Rowan Rozema 1-1, 83. Frank Veenwijk 1-2; Scheidsrechter: Van der Meijden (Moleneind); Gele kaart: Justin Poort (LEO); Toeschouwers: 200

Opstellingen

Opende: Eppie Pijpker, Wietse Eringa, Klaas Graansma, Arjen Veenstra, Fokke Zuiderveld, Jellinus Helmus (87. Henry van der Wal), Wijnand Willemsen, Arnold Oosterbaan, Hendrik de Zwart, Jarno Westerhof, Henk Veenstra

FC LEO: Marco Wichers, Frank Veenwijk, Justin Poort, Marcel Kadijk, Rik Schuttenbeld, Peter Kolkena, Hans Holman, Rick Koster (54. Eduard Zuidema), Rowan Rozema, Stan Buikema, Remco van der Klei (78. Erik Smit)

Ster van het Veld: Frank Veenwijk (FC LEO). Niet spits Rowan Rozema, maar de robuuste verdediger Frank Veenwijk is momenteel mede-clubtopscorer van FC LEO. De rechtsback kwam veelvuldig mee op, was constant dreigend, etaleerde zijn harde traptechniek en dit resulteerde in de winnende treffer.