Jonge arbeidsgehandicapte niet uit beeld bij Novawork

0
1565
Tolbert Jan Talens

STREEK- De jonge arbeidsgehandicapte dreigt uit beeld te raken. Dat vreest Jan Jaap de Haan, directeur van Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkvoorzieningsbedrijven in Nederland. Jan Talens is daar voor het eigen werkgebied van Novawork niet bang voor. Talens is directeur van Novawork , het onderdeel van werkvoorzieningschap Novatec dat mensen begeleidt naar een baan in het reguliere bedrijfsleven. “In de gemeenten Zuidhorn, Grootegast, Marum, Leek en Noordenveld wonen in totaal 1500 jonge arbeidsgehandicapten. Omdat het er zo weinig zijn, zijn die vaak wel bekend bij de gemeenten. Ik denk dat het probleem in Groningen of in de randstad veel groter is.”

Sinds 1 januari van dit jaar krijgen alleen arbeidsgehandicapten die voor 80 procent of meer zijn afgekeurd een Wajong-uitkering. Jongeren die voor minder dan 80 procent zijn afgekeurd, moeten door de gemeenten geholpen worden aan een reguliere baan. En dat is waar de schoen wringt, volgens Cedris-directeur Jan Jaap de Haan. In een artikel van Trouw laat hij weten dat jonge arbeidsgehandicapten vanuit het speciaal onderwijs zelden direct een reguliere baan vinden.

Jan Talens geeft aan dat hij geen zicht heeft op jongeren die vanaf 1 januari onder de nieuwe regeling vallen. “Het UWV en de gemeenten zijn daar verantwoordelijk voor. Maar ik kan me niet voorstellen dat er in de gemeenten Grootegast en Zuidhorn veel van dit soort jongeren onder de radar blijven. Er is een goed contact tussen de scholen voor het voortgezet onderwijs met de leerplichtambtenaren. Daardoor blijven de jongeren in beeld.”

Hij vindt de nieuwe regeling waarbij jongeren die minder dan tachtig procent zijn afgekeurd, naar een reguliere baan worden begeleidt, een positieve ontwikkeling. “Het is voor iedereen goed als ze werken, ze verdienen hierdoor meer dan een uitkering en hebben overdag ook wat te doen. Het is ook goed dat zij met mensen in het reguliere bedrijfsleven werken.”

Talens vertelt dat er veel mogelijkheden zijn voor deze jongeren om te werken buiten de sociale werkvoorziening van Novatec. Novawork, onderdeel van Novatec, begeleidt jonge arbeidsgehandicapten namens de vijf gemeenten naar een reguliere baan. “Wij noemen dat werk verdelen. Bij gewone banen gaan we kijken of er taken zijn die onze jongeren kunnen uitvoeren,” vertelt Talens. “Veel jongeren hebben assistent-taken. Sommigen groeien ook door in hun takenpakket. Zo beginnen veel van onze jongeren als vakkenvullers in supermarkten en runnen ze uiteindelijk een hele afdeling. Veel jongeren moeten ook de kans krijgen om zich te bewijzen.”

Ook zijn er een aantal jongeren aan het werk bij Hoekstra Hoveniers in Zuidhorn, bij de Spar in Aduard en bij de Albert Heijn en het Hooge Heem in Grootegast. “We hebben ook iemand aan het werk als onderwijsassistent bij een school van Penta Primair in Leek,” zegt Talens. “We willen ook graag dat jongeren als conciërges op basisscholen aan de slag kunnen, daar zijn we op dit moment mee bezig.” De jongeren worden dagelijks begeleidt door werkcoaches. “De coach komt op de werkplek om te kijken hoe het gaat en heeft contact met de jongere.”

Volgens Talens gaat het begeleiden van wsw-medewerkers en jonge arbeidsgehandicapten naar een reguliere baan zo goed dat Novawork daarin landelijk een van de koplopers is. “Onze kracht is dat wij heel veel bedrijven in de omgeving kennen en we hier tien jaar geleden al mee begonnen zijn,” zegt hij. “Veel bedrijven in onze vijf gemeenten reageren positief en voelen zich verantwoordelijk voor die jongeren.” De jongeren willen graag bij de bedrijven aan de slag, vertelt Talens. “Wat is er nou leuker om aan je familiekring te kunnen vertellen dat je als conciërge werkt op een school in je eigen dorp?,” besluit hij glimlachend.