Ongenode Gast: vogeltentoonstelling Kweeklust in Aduard

0
208
Aduard OG vogelshow

Tijd: 19:00
Plaats: ’t Hoge Hof in Aduard
Datum: 26-11-2015

Aduard OG vogelshow-2Aduard OG vogelshow-3Aduard OG vogelshow-4Aduard OG vogelshow-5ADUARD – Alsof er een bandje met natuurgeluiden werd afgespeeld achter de schuifdeuren, zo klonk het afgelopen weekend in ’t Hoge Hof in Aduard. Vrolijk getsjilp en gekwetter klinkt door de ruimte. Geen wonder, want deze avond is de prijsuitreiking van de vogeltentoonstelling van vogelvereniging Kweeklust. En die vogeltjes zijn er natuurlijk ook allemaal bij. Iedereen krijgt een catalogus, waar er nadrukkelijk bij gezegd wordt dat er niet in gekeken mag worden, want de winnaars staan erin. De Ongenode Gast kan het niet laten om even te spieken.

Terwijl alle kandidaten zitten te wachten op de officiële uitreiking door burgemeester Bert Swart, onder het genot van een kopje koffie, schuift de Ongenode Gast ook aan. De tijd verstrijkt en het wachten is op de laatste kandidaat: Michiel de Vries. Na een dringend waar-blijf-je-telefoontje van voorzitter Hennie Molema-Stroetinga wordt duidelijk dat meneer De Vries dacht dat de uitreiking om acht uur begon. Gelukkig komt hij na 20 minuten ook binnenlopen en kan de uitreiking beginnen.

Burgemeester Swart bijt het spits af: “Ik vind het bijzonder en mooi dat ik er ben”, lacht hij. “Ik zou de uitreiking vorig jaar ook doen, maar toen is de hele show afgelast door de vogelgriep. Ik vind het leuk dat ik voor deze keer weer gevraagd ben.” Swart en Molema-Stroetinga delen samen de prijzen uit. De eerste winnaar is meneer Alkema, die een beker krijgt voor zijn kampioensvogel. Swart loopt naar de man in de rolstoel toe met de beker, waarop Alkema grapt: “Ik wil wel opstaan, maar dat gaat zo lastig!” Luid gelach vanuit het kleine zaaltje volgt. Ook Roel Vogelzang valt in de prijzen, net als Michiel de Vries. Er worden verschillende categorieën vogels met de bijbehorende winnaars opgenoemd. OK staat voor Open Klasse, zo leert de Ongenode Gast. Deze vogeltjes zijn niet zelf gekweekt, maar gekocht. Hoewel alle aanwezigen winnaars zijn met prachtige vogels, gaat Roel Vogelzang er met de meeste prijzen vandoor. Zou het aan zijn naam liggen? Onder andere de prijs voor kampioen kleur wordt op zijn naam geschreven, waarop Swart “Hier staat dat ‘ie donkerrood is” van een briefje leest. Vogelzang reageert lachend: “Mag ‘ie dat niet wezen dan?”

Ook Hans de Groot is aanwezig bij de prijsuitreiking. Al meer dan 30 jaar is hij de officiële ‘voermeester’ van vogelvereniging. Trots vertelt hij tijdens de prijsuitreiking tegen Swart dat hij zelfs een echte voermeestersjas heeft gekregen. Snel trekt hij de jas aan om het te laten zien, gaat voor het publiek staan en steekt vol allure zijn kin in de lucht. Het publiek begint te vertederend te klappen en De Groot lijkt elke seconde trotser te worden op zijn functie. “Ik controleer alle voerbakjes, geef de vogels eten en water als dat nodig is. Elke ochtend. Al 30 jaar lang”, vertelt hij lachend tegen Swart. “Hou die jas dan maar aan!”, lacht Swart terug. Ook Molema-Stroetinga is trots op ‘haar’ voermeester: “Ik zou niet weten hoe ik het zonder hem moet doen.”

Als alle prijzen zijn uitgereikt en de winnaars tevreden naar hun bekers en medailles staren, is het tijd voor de opening. Twee grote schuifdeuren worden opzij getrokken en een kleurrijk geheel onthuld zich. Tientallen kooitjes met daarin felgekleurde kanaries staan netjes opgesteld in de ruimte. Het publiek schuifelt langs de kooien en kijkt met een kritische blik naar de kleur, veren, pootjes en alles waar de vogels op beoordeeld worden. De Ongenode Gast ziet eigenlijk alleen mooi gekleurde vogeltjes, maar de leden van de vogelvereniging hebben er schijnbaar verstand van.