‘Ze sturen ook brieven naar elkaar, ze zijn eigenlijk een soort penvrienden’

0
187
Oldekerk Rehoboth Schaaklessen

Leerlingen Rehoboth schaken tegen Canadese kinderen

Oldekerk Rehoboth Schaaklessen-2Oldekerk Rehoboth Schaaklessen-3Oldekerk Rehoboth Schaaklessen-4OLDEKERK- De leerlingen van groep 8 op de Rehoboth in Oldekerk zitten vrijdagmiddag achter een schaakbord. Ze krijgen elke week schaakles van Huub van der Logt. Maar dat niet alleen, ze schaken zelfs internationaal tegen Canadese kinderen op de Lord Selkirk basisschool in Vancouver. Op papier bedenken de kinderen hun zet, die leveren ze in bij Van der Logt en hij verstuurt de zetten in een mail naar de Canadese basisschool. “De kinderen van de twee basisscholen sturen onderling ook brieven naar elkaar,” vertelt hij enthousiast. “ Ze zijn eigenlijk een soort penvrienden van elkaar geworden.”

Het gaat om een uniek project tussen beide basisscholen, vertelt Van der Logt. “Daarnaast is het ook bijzonder dat de schaaklessen op de Rehoboth ondergebracht zijn in het reguliere lespatroon. Dus niet als extra of naschoolse activiteit.” Dat begon allemaal toen Van der Logt in het voorjaar de school binnenstapte met het idee om schaaklessen te gaan geven. “De school reageerde heel enthousiast. Ik geef nu schaaklessen aan groep vijf, zes, zeven en acht, op woensdag en vrijdag.”

Het idee om te gaan schaken tegen kinderen op een Canadese school, is ontstaan naar aanleiding van die schaaklessen. “Ik wilde iets extra’s toevoegen, dan blijven de schaaklessen levendig voor de kinderen. Schaken tegen mensen die je niet kent is voor hen natuurlijk heel bijzonder. Zeker als dat uit een ander land is.” Van der Logt ging op zoek naar scholen waar actief werd geschaakt. “Ik zocht op internet en kwam de Canadese Lord Selkirk school tegen in Vancouver. Die school had het nationale nieuws bereikt omdat daar elke week driehonderd kinderen schaken. Ik mailde de contactpersoon van de school dat het me leuk leek om tegen hun te schaken, zij zagen dat ook zitten en zo is het eigenlijk ontstaan.”

Naast het schaken sturen de kinderen van beide basisscholen ook brieven naar elkaar. “Zo leren ze hun tegenstander echt kennen, tegen wie speel ik eigenlijk?”, vertelt juf Heleen. De briefwisseling gaat in het Engels en de brieven worden, net als de zetten, ingescand en via de mail door Van der Logt verzonden naar de Canadese school.

Maxim, Engberley, Myrthe en Celine zitten vrijdagmiddag met elkaar te schaken. Maxim met Engberley en Myrthe met Celine. Engberley heeft Maxim zojuist schaakmat gezet. Ze vinden het schaken tegen de Canadese kinderen ‘superleuk.’ “Mijn Canadese tegenstander heet Bronwyn en zij heeft gewoon vier piranha’s, een leguaan en een kameleon,” vertelt Celine vol bewondering. Engberley geeft aan dat ze het leuk vindt om contact te hebben met iemand uit een ander land. Waar ze het met elkaar over hebben? “Over van alles en nog wat,” lacht juf Heleen. “Welke sport ze doen en welke huisdieren ze hebben.” “Zij vroegen of wij Halloween vierden en wij vertellen dan over Sinterklaas,” zegt Myrthe.

Doordat het schrijven van de brieven in het Engels gebeurt, zijn kinderen ook bezig met die taal, zegt Van der Logt. “Laatst wilde iemand weten wat hamster in het Engels was, omdat hij wilde vertellen dat hij een hamster als huisdier had,” lacht hij. Juf Heleen knikt. “Ze leren nadenken over de zinsbouw, uitdrukkingen en dat je Nederlandse zinnen niet een op een met google vertalen naar het Engels kunt omzetten. De kinderen vinden het vooral leuk om een brief te krijgen.”

Van der Logt vertelt dat de schaaklessen gestart zijn in september. In november waren er twee cursusavonden voor ouders onder het mom van ‘Help mijn kind schaakt!’ Sinds half oktober schaken de kinderen uit groep acht met de school in Vancouver. De schaakmeester geeft aan dat al in 2012 de Europese Commissie al haar lidstaten adviseerde om schaken onderdeel te maken van het onderwijssysteem. “In Nederland is daarvoor nog een lange weg te gaan,” vertelt hij. “Maar in Oldekerk bij CBS de Rehoboth dragen ze hier nu al een steentje aan bij.”