Aangereden reekalfje naar de Hooge Hoeve

0
1504
Zuidhorn Reekalf

“Om tien uur ’s avonds werd ik gebeld dat er een reekalf in de sloot lag”

ZUIDHORN – In dierenopvang en –asiel de Hooge Hoeve in Zuidhorn is afgelopen donderdagnacht een reekalfje binnengebracht. Het beestje lag onderkoeld in het buitengebied van Grootegast in een sloot, waar hij werd aangetroffen door een voorbijganger.

Jan Wiecher Rumpt, eigenaar van de Hooge Hoeve, had op de bewuste avond telefoondienst toen hij werd gebeld door de voorbijganger over het reekalfje. “Om tien uur ’s avonds werd ik gebeld”, vertelt hij. “Dat er een reekalf in de sloot lag.” Jan Wiecher werd gebeld op het nummer van de dierenambulance, namelijk 06-27616762. Hij zocht daarop direct contact met Arthur van der Zee, een van de bestuurders van de dierenambulance, die onmiddellijk in de auto is gestapt. “Ik was er binnen tien minuten”, vertelt Arthur. “Toen ze belden lag het bokje nog op de kant van de sloot, maar toen ik aankwam lag hij al in het water. ’t Beestje was helemaal onderkoeld, dus ik pakte direct de brancard uit de auto, deed een doek over z’n hoofd en haalde hem uit het water.”

“Reeën zijn heel gevoelig voor stress”, vult Jan Wiecher aan. “Van felle lichten of harde geluiden kan een ree zelfs overlijden. Daarom heeft Arthur direct een doek over z’n kopje gegooid, zodat hij minder prikkels zou krijgen.” Dat het niet erg goed ging met het bokje, was direct al duidelijk. “Hij was zo mak al een lammetje”, zegt Arthur. “Dat is sowieso al geen goed teken. Ik kon ‘m zo oppakken.” In eerste instantie zou het bokje naar Faunavisie Wildcare in Westernieland gaan, maar omdat hij zo onderkoeld was, vond de dierenarts het geen goed idee om drie kwartier met het beestje te gaan rijden. Daarom heeft hij een nachtje in de Hooge Hoeve mogen verblijven. Stevig ingepakt in een warmtedeken en met een warmtelamp lag hij daar vorige week bij te komen van de schrik. “De dierenambulance is 24 uur per dag beschikbaar, voor alle dieren”, vertelt Jan Wiecher. “Katten, vogels, honden en dus ook reeën.”

Afgelopen vrijdag kwam Pim Lollinga van Stichting Faunavisie Wildcare uit Westernieland langs om te kijken naar het bokje en hem mee te nemen naar zijn eigen dierenopvang. “Tijdens het eerste vluchtige onderzoek van de dierenarts leek het bokje geen ernstig letsel te hebben”, vertelt hij. “Maar we zijn erachter gekomen dat hij de binnenkant van zijn bekken gebroken heeft. Daarom wil hij niet staan. Gelukkig is het een jong beestje en als hij twee weken rustig blijft liggen groeit dat vanzelf weer aan elkaar. Het belangrijkste is nu dat hij gaat eten, maar zolang hij geen verder inwendige bloedingen heeft geloof ik wel dat het goed komt. Hij krijgt in ieder geval de komende dagen pijnstillers.”

Pim vertelt dat het wel vaker voorkomt, dat in deze tijd van het jaar jonge bokjes worden aangereden. “De oude bokken jagen de jonge bokjes weg”, begint hij. “De vrouwtjes mogen wel bij een groep blijven, maar de mannetjes niet. Dus krijg je dat jonge bokjes het territorium uitgejaagd worden en de weg oprennen. In dit geval is het beestje aangereden, daarom lag hij in eerste instantie in de berm. Maar bij zijn vluchtpoging is hij in de sloot beland.” Wanneer het bokje weer wordt uitgezet weet Pim nog niet. “Ik denk dat hij voorlopig nog even bij ons blijft, en als hij weer goed genezen is gaan we even kijken waar we hem het best uit kunnen zetten. Ik kreeg een verzoek van de Waddeneilanden om hem daar uit te zetten, omdat daar niet zo’n grote populatie reeën is. Op zich prima, want er is weinig verkeer daar dus dat is hartstikke mooi voor de beestjes.”