Aanmelden voor de Abel Tasman Art Prize verlengd

0
184

‘De winnaar gaat drie weken lang naar Kingborough in Tasmanië’

LUTJEGAST- Drie weken lang naar Tasmanië. Daarmee wordt de winnaar van de Abel Tasman Art Prize 2016 beloond. Echt de moeite waard, vindt Theo Sutman, mede-organisator van de prijs. Het gaat om een kunstwedstrijd waar jongeren tussen de 16 en 22 jaar in het Westerkwartier aan mee kunnen doen. Met het thema ‘over een andere boeg’ in gedachten, maken de deelnemers een foto, film, gedicht, beeldend kunstwerk of bouwwerk. Jongeren kunnen zich nog tot 15 december aanmelden om mee te doen op www.abeltasmanartprize.nl.

Theo Sutman raakt bijna niet uitgepraat over de prijs die georganiseerd wordt door de Abel Tasman Werkgroep Grootegast. Het is volgens hem echt iets unieks. “Het is echt super. De winnaar gaat drie weken lang naar de gemeente Kingborough in Tasmanië. Al vijftien jaar werken we met deze gemeente samen. Het ene jaar komt er iemand vanuit Kingborough naar hier en het andere jaar gaat er een winnaar vanuit hier naar daar. Nieuw dit jaar is dat we dit keer alleen jongeren uit de gemeenten van het Westerkwartier mee willen laten doen. Ook zouden wij het heel leuk vinden als er wat meer jeugd uit Marum en Leek mee gaat doen.”

Tot 29 januari 2016 kunnen de jongeren die meedoen hun kunstwerk inleveren. Rond april wordt de winnaar bekend gemaakt en wordt de prijs uitgereikt door de burgemeester van Grootegast, vertelt Sutman. “Dat wordt een hele happening,” lacht hij. “De winnaar van twee jaar geleden is erbij en vertelt over zijn of haar ervaringen in Tasmanië.” Er zijn twee prijzen te winnen, de hoofdprijs en de publieksprijs.

Tijdens de wedstrijd komt de kunst in het gemeentehuis van Grootegast te hangen. “Dat gaat om een selectie van vijftien kunstwerken. Mensen kunnen die dan komen bekijken om zo zelf een beeld te vormen welk kunstwerk in hun ogen de publieksprijs moet verdienen. Het leuke is dat mensen bij de bekendmaking dan ook echt benieuwd zijn wie de winnaar is.”