De tentdienst van Serious Request Zuidhorn belooft een bijzondere te worden

0
282
Zuidhorn tentdienst Serious Request

‘Muziek is absoluut het hoofdingrediënt’

ZUIDHORN – “De muziek is heel belangrijk bij deze dienst”, vertelt Martijn Dekker, jongerenwerker bij de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk De Rank in Zuidhorn. Met ‘deze dienst’ heeft hij het over de tentdienst die zondag 20 december plaats zal vinden, ter afsluiting van de vele festiviteiten die er in het weekend van 18 en 19 december voor Serious Request Zuidhorn georganiseerd worden.

De dienst is voor iedereen, vertelt Martijn. “De dienst houden we laagdrempelig en iedereen mag komen, ongeacht welke stroming of levensovertuiging. Het wordt een dienst voor alle christenen in het dorp, maar ook voor mensen die niet geloven. Het belangrijkste is gewoon dat het een dienst wordt waar iedereen zich in kan herkennen.” De nummers worden live gezongen door Richard Kikstra, die daar met een band op het podium zal verschijnen.

De dienst zal beginnen om 13:00 uur en staat volledig in het teken van muziek. “De rode draad in de dienst is muziek”, vertelt Martijn. “Er worden zes popnummers gedraaid en twee kerkelijke nummers. In deze nummers zit een boodschap, die we kunnen linken aan een christelijk verhaal.” Onder andere nummers van Avicii, Marco Borsato, Claudia de Breij en U2 passeren de revue tijdens deze dienst. Het nummer ‘Mag ik dan bij jou’, van Claudia de Breij, zal gezongen worden als gebed, vertelt Martijn. “Je kan het nummer zien als een gebed naar God, waar het ‘mag ik dan bij jou’ gezien wordt als een vraag naar God.” Ook het nummer ‘Do they know it’s christmas’ van Band-Aid zal ten gehore worden gebracht. “Dit nummer is geschreven voor kerst over armoede. Ook bij dit nummer zit in de tekst een diepere lading die we in de dienst kunnen gebruiken.”

Martijn zal zelf tijdens de dienst een kleine overdenking geven. Ook Rietje Poelstra van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is aanwezig bij de dienst en zal de opening en het welkom op zich nemen. De organisatie van het evenement doen deze twee toppers samen met dominee Ybo Buurma en dominee Jörg Buller van de dorpskerk in Zuidhorn. Ook zijn er nog een aantal andere vrijwilligers die meewerken, zoals predikanten en inwoners uit de gemeente.

De tentdienst zou geen tentdienst zijn als het niet in een tent gehouden wordt. “Er kunnen ongeveer 250 mensen in de tent”, vertelt Martijn. “Maar de zijflappen kunnen open, dus als het weer het toelaat doen we die omhoog en kunnen er nog veel meer mensen bij de dienst zijn. Ook zetten we heaters neer, zodat het niet te koud is.” In de tent zullen stoelen staan voor mensen die niet de gehele dienst kunnen staan, en statafels. “Om het wat informeler te maken”, lacht de jongerenwerker. “De teksten van de nummers die we spelen worden op een beamer geprojecteerd zodat iedereen kan meezingen en meebewegen.”

“Waarom mensen naar die dienst moeten komen?”, lacht Martijn. “Om drie redenen. De eerste reden is dat het een feestelijke afsluiting is van het Serious Request-evenement. Het is laagdrempelig en iedereen mag komen. Misschien dat er zelfs dan al een voorlopig uitslag van het eindbedrag is! De tweede reden is dat er een fantastisch band komt die de nummers live speelt. En de derde reden is dat we hopen mensen nieuwe inspiratie mee te kunnen geven.” De reacties zijn positief. “Ook mensen die niet gelovig zijn hebben aangegeven dat ze het een leuk idee vinden”, zegt Martijn. “Daar zijn we heel erg blij mee. Het is ook de bedoeling dat het voor iedereen is, en tot nu toe reageert iedereen heel positief.”