“Ik doe altijd twintig dingen tegelijk en teveel”

0
220
Zuidhorn-margot-brekelmans

Margot Brekelmans over kerstbomen, wolven en hertenkoppen

ZUIDHORN – Buiten begint het al. Voor het huis staat een groot, houten beeld van een hond pontificaal in de tuin. Binnen spat de creatieve sfeer er ook af. Na twee grote werkplaatsen te zijn doorgelopen, is er in de laatste werkplaats een trap naar boven. Daar is het atelier van kunstenares Margot Brekelmans. Het atelier staat vol met kleurrijke beelden, kerstbomen en hertenkoppen. Er staan twee naaimachines en overal ligt materiaal. Aan de muur hangen gekleurde hertenkoppen en twee onafgemaakte hertenkoppen staan op de lange werktafel, naast twee kerstbomen van stof. “De jongen van de winkel aan de overkant vroeg of ik zijn etalage wilde vullen voor de kerst”, lacht ze. “Daarom ben ik nu druk bezig met kerstbomen maken.” De kerstbomen zijn gemaakt van groene lappen stof en zijn versierd met kleine, ronde lichtjes. “Dat zijn gewoon oude dekens”, vertel de kunstenares. “Je moet eens weten hoeveel prachtige dekens je gewoon op Marktplaats kan vinden!”

Brekelmans woont inmiddels 20 jaar in Zuidhorn, maar ze is een geboren en getogen Amersfoortse. “Ik heb heel lang in Amersfoort gewoond, en daarna een hele tijd in Assen voordat we in dit huis terecht kwamen. Hier kreeg ineens veel meer ruimte om te werken aan mijn kunst. In de andere huizen waar ik heb gewoond deed ik het altijd netjes in de logeerkamer, en als ik klaar was schoof ik mijn werk onder het bed. Toen kwam ik hier en kreeg ik alle ruimte van de wereld! Het is wel lastig hoor, om ineens zoveel ruimte te hebben. Je gaat niet ineens van heel klein naar heel groot, dat bouwt zich langzaam op.”

Brekelmans doet eigenlijk alles. Ze is een tijd bezig geweest met klei en keramiek, maar had geen oven om de klei in te bakken, dus is ze daar vanaf gestapt. “Je kan ook niet constant iemand anders vragen om dingen voor je te bakken.” Ook schildert en tekent ze, maakt ze kunst met stoffen, haakt ze kandelaars die ze vervolgens in een harder materiaal giet en vind ze papier maché geweldig om mee te werken. “Met een rol kippengaas kan ik heel veel!”, lacht ze. Van alle markten thuis, deze beeldend kunstenares. “Ik ben natuurlijk een cultureel ondernemer”, vertel ze. “En ik wil me niet beperken tot één ding. Daarnaast is er ook de commerciële afweging, want ik kan wel denken ‘ik wil dit en dat maken’, maar uiteindelijk moeten de materialen ook betaald worden. Het is eigenlijk een mix tussen mijn eigen vrije werk waarin ik mijn geest los kan laten gaan en de commerciële afweging.”

Naast de kerstbomen en hertenkoppen staat er in het atelier een wolf. Een staande wolf van zeker 1,75 meter hoor. “Met dat kunstwerk mag ik volgend jaar exposeren in Den Bosch”, aldus Brekelmans. “Het jaar 2016 staat in het teken van Jeroen Bosch en naar aanleiding daarvan worden er verschillende dingen georganiseerd die te maken hebben met kunst. Voor deze specifieke expositie hebben meer dan 700 mensen zich anoniem aangemeld, waar er uiteindelijk 100 uit gekozen zijn. Mijn wolf was daar een van. Ik ben echt hartstikke trots!”

Verder staat ze binnenkort op de kerstmarkt in Aduarderzijl met een kunstzinnige collectie kandelaars. Van gehaakte kandelaars die ze later in beton gegoten heeft tot heuse ‘his and hers’-kandelaars, Brekelmans heeft het allemaal. “Ik had al een collectie staan, maar speciaal voor de kerstmarkt heb ik er nog een aantal bijgemaakt.” Het enthousiasme straalt er vanaf en Brekelsmans zit helemaal in haar element als ze bezig is met kunst. “Ik doe altijd 20 dingen tegelijk en teveel”, lacht ze, “maar ik vind het heerlijk om ermee bezig te zijn.”