Martijn van der Veen uit Zuidhorn kampioen sambo

0
201
Zuidhorn Sambo Kampioen

‘Ik train bijna elke dag met een Olympisch kampioen judo uit Visvliet’

ZUIDHORN- Eindelijk, dacht hij toen de medaille op zijn borst rustte. “Eindelijk Nederlands Kampioen,” vertelt Martijn van der Veen stralend. Onlangs werd hij Nederlands kampioen Sambo op het toernooi in Ommen. Het was zijn eerste keer dat hij meedeed aan een Sambo wedstrijd. Bekend is hij met Judo, dat doet hij al ruim tien jaar. “Sambo is eigenlijk de Russisch vorm van judo. Het grootste verschil is dat je met sambo iemand bij de benen kunt pakken en dat mag niet bij Judo.”

Zijn oude trainer vroeg of hij mee wilde doen aan het sambo-toernooi. Dat zag Martijn wel zitten. Normaal traint hij vier á vijf keer in de week voor Judo. Maar voor sambo kwam daar de zaterdag nog bij. “Dat was wel even druk,” lacht hij en geeft aan dat hij bij sambo wel even opkeek van de vorm van de matten. “Bij judo zijn de matten waarop je traint vierkant en op het sambo toernooi waren ze rond.”

Sinds zijn zevende judoot Martijn. Inmiddels heeft hij de zwarte band. Hij is begonnen bij Renso Judo in Zuidhorn. “Maar ik train nu ook in Grootegast en in Groningen. In Groningen oefen ik veel voor wedstrijden en in Grootegast train ik meer kracht en techniek.” Martijns’ broer Rick en vader Evert doen ook aan judo. De twee broers trainen af en toe met elkaar. In Grootegast traint Martijn bijna dagelijks met een Olympisch Kampioen Judo uit Visvliet. “Hij is doof en is Deaf Olympic Champion. Daar leer ik ontzettend veel van.”

Vader Evert knikt. Hij vertelt dat je bij judo veel traint maar weinig aan wedstrijden doet in vergelijking met andere sporten, zoals voetbal. “Het is fysiek een heel zware sport.” Martijn herinnert zich nog een wedstrijd waarin hij twaalf minuten tegenover zijn tegenstander stond. “Als er in een judowedstrijd na vijf minuten nog niemand heeft gescoord, dan gaat het erom wie als eerste een punt maakt. En dat kan heel lang duren, normaal duurt een wedstrijd vier á vijf minuten. Ik was echt kapot na die wedstrijd.”

Zijn wedstrijd op het sambo-toernooi duurde ongeveer drie minuten schat Martijn. “Twee minuut vijftig,” zegt Rick, die tijdens de wedstrijd samen met zijn ouders het scorebord goed in de gaten hield. Martijn lacht. “Ik was meer bezig met de wedstrijd dan met de tijd.” Om aan de wedstrijd mee te kunnen doen moest de kampioen een bepaald gewicht hebben. “Zelf weeg ik 73 kilo en ik moest onder de 81 kilo wegen. Het is het beste om niet te zwaar, maar ook niet te licht te zijn want dan ben je snel omver te krijgen.”

In zijn klas is Martijn de enige die aan judo doet. Hij studeert Sport en Bewegen in Groningen. Volgens Martijn krijgt hij veel zelfvertrouwen van judo. “En als ik uitga met vrienden,” zegt hij, “dan voelen zij heel veilig.” Zelf had hij niet gedacht dat hij kampioen zou worden op het sambo-toernooi in Ommen. Maar zijn broer Rick wel. “Ik had wel verwacht dat hij op het podium zou komen.”