Ongenode Gast: duurzaamheidsmarkt Nordwin College Buitenpost

0
135
Buitenpost OG Nordwin

Datum: Woensdag 2 december
Plaats: Nordwin College Buitenpost
Tijd: 16:00

Buitenpost OG Nordwin-2Buitenpost OG Nordwin-3BUITENPOST – Meer dan 30 verschillende bedrijven, vrolijke ondernemers en geïnteresseerde leerlingen op Nordwin College Buitenpost. Wat ze daar deden? Deelnemen aan de duurzaamheidsmarkt die daar georganiseerd werd, in het teken van ‘De Week van de Duurzaamheid.’

Buiten, bij de hoofdingang van de school, staat Nelly Kooistra te roken. Zij heeft ook een eigen tafel op de duurzaamheidsmarkt. Voor 7,50 euro maakt ze een portretfoto van de bezoekers, vertelt ze. Enthousiast vertelt ze over wat er verder binnen allemaal te zien is. “Ja, er is eigenlijk van alles”, lacht ze. “Groente, fruit.. En natuurlijk Tupperware! Dat is ook heel duurzaam, want het gaat eigenlijk levenslang mee. Daarom heb je ook die lange garantie.” Tijd voor de Ongenode Gast om een kijkje te nemen in de school.

In de hal van de school begint het al. Langwerpige tafels, bedekt met artikelen, folders, visitekaartjes en natuurlijk het duurzame product in kwestie staan verspreid door de ruimte. Er staat een tafel met allerlei biologische lekkernijen en ook de Wereldwinkel heeft z’n eigen tafel. Aan het eind van de ruimte staat Rika Sipma, die een biologisch akkerbouwbedrijf heeft en een groentewinkel. Op haar tafel staan pompoenen, potjes met gekleurde inhoud en andere biologische producten. Zij staat op deze markt omdat ze zelf ook stagiaires in het bedrijf heeft lopen van het Nordwin College, vertelt ze. “We kweken vrijwel alle producten zelf, maar we halen ook wel eens iets van de groothandel, zodat we het hele jaar groente en fruit in de groentewinkel hebben. Of we ruilen met andere boeren. Dan gaan we heen met een auto vol pompoenen, en komen we terug met een auto vol aardappels”, lacht ze.

In de ruime aula van de school gaat de markt verder. Onder andere een stand met duurzame stoffen, waar grote, gekleurde rollen stof netjes op een rijtje liggen, standjes met duurzame, gerecyclede producten en standjes met biologische voedingsproducten staan netjes naast elkaar. Ook staat organisator Brenda de Groot bij iets wat lijkt op een modern aquarium, en wat ze de Aquaponic noemt. Het onderste gedeelte is een aquarium, maar bovenop staat een bakje met groeiende taugé, die van water wordt voorzien door middel van een slang die rechtstreeks het aquarium uitkomt. “Dit is een miniatuursysteem”, vertelt ze, “gericht op duurzame landbouw. We geven de vissen eten, dat poepen ze weer uit, en dat gaat naar de planten om als voedingstoffen te dienen. Het schone water gaat weer terug het aquarium in.” Brenda loopt stage op het Nordwin College, en vindt duurzaamheid zelf ook belangrijk. “Duurzaamheid is zoveel meer dan windmolen en groene stroom”, vertelt ze. “Het is belangrijk dat je dingen recyclet, zoals de mensen aan die tafel daar”, zegt ze terwijl ze wijst naar een tafel aan de overkant. “Zij maken van oude stoelpoten allerlei andere dingen, zoals kaarsenstandaards. Ieder ander had het gewoon weggegooid. Het gaat om duurzaamheid voor mensen en door mensen”, besluit ze.

Tijd om verder om de rest van de school te bekijken. In een gang aan de andere kant staan ook nog een aantal tafels verdekt opgesteld. Onder andere de tafel van AnneMarie van Krimpen, die daar staat voor Stichting Fokregistratie & Gezondheidsbeheer (Ras)Honden, oftewel Stichting FGH. De Ongenode Gast vraagt zich af wat er duurzaam is aan fokken, en legt de vraag bij AnneMarie neer. “Met deze stichting wil ik honden fokken op een verantwoorde manier”, antwoord ze. ”Zodat ze honden langer leven. Je ziet tegenwoordig vaak dat de levensverwachting van doorgefokte rashonden maar zes jaar is. En ik wil ervoor zorgen dat de honden gezonder blijven en een langere levensduur krijgen.” Enthousiast laat AnneMarie een uitgebreide database zien, waar meer dan 700.000 honden in staan. “Zo weten we precies welke honden er wel en niet met elkaar gekruist moeten worden, omdat ze bijvoorbeeld familie zijn of dezelfde erfelijke aandoeningen hebben.” Zelf heeft de vrolijke voorzitter ook honden. “Ik heb acht honden”, lacht ze. “En we hadden laatst een netjes met 12 puppies! Dat gebeurt natuurlijk alleen als de hond volledige gezond is”, besluit ze.