Tweede stormloop Grootegast velt Grijpskerk: 5-1

0
238
Grootegast voetbal Grijpskerk

Rood-witte opmars gestuit

Grootegast voetbal Grijpskerk-2Grootegast voetbal Grijpskerk-3Grootegast voetbal Grijpskerk-4Grootegast voetbal Grijpskerk-5GROOTEGAST/DOEZUM – Fc. Grootegast-VV Grijpskerk was meer dan een streekderby. Door de verrassende opmars van Grijpskerk was het een regelrechte topper. Het stormde zaterdag letterlijk en figuurlijk op sportpark De Leegens. De stormloop van Grootegast luwde in de eerste helft. Grijpskerk kreeg zelfs tegen alle verhoudingen de wind in de rug (0-1). In de tweede helft opnieuw een wervelend Grootegast. In korte tijd werden de bezoekers van het veld geblazen. De eindstand was geenszins geflatteerd: 5-1. De 230 toeschouwers, die de barre omstandigheden trotseerden, hadden genoten, vooral van een Grootegast in de tweede helft.

De opmars van Grijpskerk is gestuit. De jonge formatie van Mark Kroese verloor voor het laatst op 10 oktober, bij Wykels Hallum, net als Grootegast kampioenskandidaat. Dat Grijpskerk weinig kansen nodig heeft, bleek onlangs in Leens. Dit scenario leek ook in Grootegast te gebeuren. De ‘groenen’ hebben juist veel kansen nodig. En dat waren er in de eerste helft vijf stuks. Op het moeilijk te bespelen kunstgras, waar de harde wind dwars over het veld stond, bleken beide ploegen verrassend goed uit de voeten te kunnen. Met name Grootegast combineerde er lustig op los en zocht snel de diepte. Kans één was voor Jeroen Beerlings, die vanaf de zijkant aan de dribbel ging en in de korte hoek schoot, waar doelman Dirk Jan Postma attent op reageerde. Dan een actie van Paolo Francisco, die zijn tegenstander hardhandig van zich afschudde en zelf uithaalde, terwijl hij had moeten afleggen. Een derde mogelijkheid kwam voort uit een snelle counter. Arjan Veenstra gaf de steekpass op Bouwe Pompstra, die vrijbaan had maar te lang wachtte met schieten. Zo ging het maar door. Arjan Veenstra werd even later weggestuurd, waarna de ‘blonde pijl’ met een bekeken schot de uiterste hoek vond. Postma kon de bal nog net tot hoekschop verwerken. Er hing al een tijdje een doelpunt in de lucht. Grijpskerk moest het qua kansen duidelijk afleggen, maar haalde de schade langzamerhand in. Een foutje aan de kant van Grootegast leidde tot een doelpoging van aanvoerder Ron Stoutmeijer. De spits kapte even later Herman Veens uit en was dichtbij de 0-1. Vijf minuten voor rust sloegen de gasten alsnog toe. Op het middenveld werd een hoge stuiterbal verkeerd ingeschat, Geert de Vries kwam in balbezit en denderde op het doel af en poeierde met de wreef overtuigend binnen: 0-1. Grootegast begon steeds meer te pingelen en te breien; Grijpskerk ging resoluter te werk. Op slag van rust een typerend moment. Danny Khoenkhoen kwam in balbezit en bedacht zich geen seconde: het vliegend schot ging niet ver naast. Dan toch nog het niet kinderachtige antwoord van de thuisclub. Arjan Veenstra raasde weer eens langs op de vleugel. Diens voorzet viel precies goed, voor de voeten van Francisco. De ‘Babangida van het Westerkwartier’ haalde snoeihard uit. Tot grote opluchting van Grijpskerk, tegen de onderkant van de lat. Het bleef zodoende bij 0-1. Over surprises gesproken (het was tenslotte de dag van Sinterklaas).

In de tweede helft eenzelfde spelbeeld. Wederom een stormloop op het doel van Grijpskerk, dat wel moest omvallen. Als er één speler een doelpunt nodig heeft is het Beerlings. Nadat de eerste kans nog net op tijd verdedigd kon worden, was het even later wel raak. De bal werd weer eens voor de pot gegooid. Beerlings nam de afgeslagen bal vol op de pantoffel en mikte met een lage dropkick in de verste hoek: 1-1. Grootegast – voor rust aanvallend voorspelbaarder dan na de pauze- wilde doordrukken en deed het ook. Uit een verre ingooi van Beerlings viel de bal voor de mee naar voren gekomen centrale verdediger Ronald Horinga. De kans was van dichtbij niet te missen: 2-1. Daarna ging het hard. Arjan Veenstra bracht weer eens in, een verdediger van Grijpskerk nam de bal op de hak, via de lat kwam het speeltuig bij Beerlings: 3-1. Met nog een kwartier te gaan kon een deel van de Grijpskerker aanhang het leed niet verder aanzien en blies de aftocht, want Grijpskerk werd helemaal onder de voet gelopen. Een steekbal van Roelof Brouwer bereikte Rolf Hazenberg die ook mee mocht delen in de feestscore, die aanstaande was: 4-1. De tweede stormloop was te veel van het goede. In korte tijd werden de jonkies uit Grijpskerk van het veld geblazen. Vijf minuten voor tijd een huzarenstukje van Ite Hoolsema- als vanouds de lijnen uitzettend- die op de achterlijn een onmogelijke actie begon, de bal bij de tweede paal kreeg en daar stond goaltjesdief Beerlings weer: 5-1. Hoolsema had zelf de 6-1 op de schoen, maar zijn boogbal was te hoog gericht. En Grijpskerk? Dat kwam tot een zeldzaam wapenfeit, een schot van invaller Brian Tefi, maar Erwin Mensink voorkwam een tegentreffer. Voor de Grootegast-aanhang werd het een Heerlijk Avondje. Concurrent Marum stond lange tijd op 0-0. Dat Marum toch nog won kon de pret niet drukken. Fc. Grootegast is na twee verliesbeurten weer in de winning-mood en is virtueel- nog een wedstrijd tegoed-koploper. En Grijpskerk? De ploeg die in de laatste ontmoeting – seizoen 2006-2007-met 4-0 en 6-0 won- moet voorlopig even passen. De jonge jongens hebben even een tik over de vingers gekregen van de oudere leermeester.

Grootegast-Grijpskerk 5-1 (0-1); Scoreverloop: 40. Geert de Vries 0-1, 55. Jeroen Beerlings 1-1, 70. Ronald Horinga 2-1, 75. Jeroen Beerlings 3-1, 80. Rolf Hazenberg 4-1, 85. Jeroen Beerlings 5-1; Arbiter: Boer (Hoogeveen); Gele kaart: Rick Buma (Grootegast), Raymond Pietens (Grijpskerk); Toeschouwers: 230

Opstellingen

Grootegast: Erwin Mensink, Roelof Brouwer, Ite Hoolsema, Ronald Horinga, Herman Veens, Rolf Hazenberg, Bouwe Pompstra (55. Stefan Krijthe), Paolo Francisco, Jeroen Beerlings, Arjan Veenstra, Rick Buma

Grijpskerk: Dirk Jan Postma, Ruud Oosting (55. Dennis Ellens), Jorn van der Wilt, Stephan Reker, Jesse Broeils, Wiebe Loonstra (45. Brian Tefi), Milo van der Riet, Raymond Pietens, Ron Stoutmeijer, Geert de Vries, Danny Khoenkhoen

Ster van het Veld: Jeroen Beerlings (Grootegast). Clubtopscorer. De voormalige Niekerker is ook in groen-witte kleuren een goalgetter. Werkt zich uit de naad, heeft een verwoestend schot in de benen en met nog een geheim wapen, verre ingooi, ook aangever.