Verwachting: de Groene Dorpsploats volgend jaar klaar

0
3084
Lutjegast-jan-notebomer

‘Nu moet de finetuning nog gebeuren’

Lutjegast-jan-notebomer-02LUTJEGAST- Met twee laarzen aan zijn voeten stapt hij door de drassige grond. Jan Notebomer loopt naar het natuurgebied dat grenst aan De Baak in Lutjegast. Het gaat om de Groene Dorpsploats, een natuurspeelplaats voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud. Maar ook speciaal bedoeld voor kinderen met een beperking. Zo is Notebomer als een van de initiatiefnemers, bezig met het realiseren van een betonpad. “ Daardoor is de Groene Dorpsploats ook toegankelijk voor kinderen in een rolstoel.”

Door dat verharde pad kunnen de kinderen ook makkelijk bij de netschommel komen, vertelt Notebomer. Als lid van de werkgroep Dorpsbelangen Lutjegast is hij betrokken bij de ontwikkeling van dit gebied. Hij gebaart naar de blauwe schommel die heen en weer wiegt in de wind. De werkgroep heeft de schommel gekregen van de Anwb. Er vlakbij is een grasverhoging met twee grote rioleringsbuizen. “Kinderen kunnen daar doorheen klauteren en komen dan uit bij de poel,” vertelt hij. Met kinderen met een visuele beperking, die slecht kunnen zien, is ook rekening gehouden. “We willen struiken planten met een felle, opvallende kleur, zodat die ook voor hen te zien zijn.”

Samen met Defensie bouwde hij mee aan een wiebelbrug over de poel. “In het kader van 70 jaar vrijheid en het zoveel jarig bestaan van Defensie hielden zij een actie waar wij aan meededen. Zij kozen ons project uit en hielpen met het bouwen van de brug. Zowel zij als ikzelf hadden nog niet eerder zo’n brug gebouwd, maar in twee dagen was-ie klaar. Dat was echt heel leuk. Zij hielpen ons namelijk niet alleen met de brug, maar ook met het verder uitdiepen van de poel en het vervoeren van zand voor het strand bij de poel.”

Zelf staat Notebomer voor een aantal vierkante tegels die in drie rijen naast elkaar zijn gezet. “Dit is het theater. Hier kunnen straks honderd mensen zitten en luisteren naar een spreker van Staatsbosbeheer of iemand anders die veel over natuureducatie weet.” Op de plaats waar de spreker zijn verhaal zal doen, wordt zand gestort, zodat het een stevige vlakke grond wordt, legt Notebomer uit.

De plannen voor het inrichten van De Groene Dorpsploats liggen er al sinds 2007, weet hij. In 2009 maakte Dorpsbelangen Lutjegast een dorpsvisie, waarin inwoners aangaven wat ze voor de leefbaarheid van het dorp belangrijk vinden. “En dat is dus deze natuurspeelplaats,” vertelt Notebomer. Bij het ontwikkelen ervan zijn Staatsbosbeheer Westerkwartier en andere partners betrokken. “Er lag al een plan van vijftien jaar geleden voor gebiedsontwikkeling rondom de Baak. Wij hebben dat plan weer opgepakt en herschreven.”

Voor een groot deel is de natuurspeelplaats al klaar, vertelt hij. “Volgend jaar willen we het helemaal klaar hebben. Nu moet de finetuning nog gebeuren.” Hij wijst naar de keien die bij het water van de poel liggen. “Die moeten nog een plekje krijgen en er moet nog zand over het gras komen voor het natuurtheater. Daarnaast moet het gebied onderhouden worden, daarvoor zijn we nog op zoek naar vrijwilligers. Samen met Staatsbosbeheer, die eigenaar is van de grond en partner in dit project, onderhouden de vrijwilligers het gebied.”

Ook zijn er plannen voor een losloopgebied voor honden en een pluktuin met fruitbomen. “Op de natuurspeelplaats mogen honden niet loslopen. Zij mogen alleen aangelijnd door het gebied. Nu willen we van een deel van de natuurspeelplaats een losloopgebied maken. Daardoor kunnen de honden ook lekker hun energie kwijt.” Bij de ingang van de Groene Dorpsploats moeten een aantal fruitbomen komen. “Dat wordt een soort pluktuin waarbij kinderen zelf fruit kunnen plukken. Wat voor fruitbomen dat worden weten we nog niet,” lacht Notebomer. “Maar waarschijnlijk wel een ras fruitbomen dat hier in dit gebied thuishoort.”