Zuidhorn surprise van het jaar; eerste overwinning GVB

0
821

STREEK – Zuidhorn kun je wel de surprise van het jaar noemen. De debutant op tweede klasse-niveau staat bovenaan in de periode en vierde op de ranglijst! Grijpskerk is ook een aangename verrassing, maar moest wel diep buigen voor Grootegast (zie verslag elders). Zondag boekte GVB de eerste overwinning van het seizoen.

Buitenpost boekte een verdiende overwinning op het laag geklasseerde Leeuwarder Zwaluwen. In een door de harde wind moeilijke wedstrijd namen de Blauwkes in de eerste helft een 1-0 voorsprong. In de tweede helft paste trainer Rene van der Weij, die zijn contract verlengde, drie wissels toe. Deze hadden effect. De ingebrachte Simon Schreiber maakte een kwartier voor tijd de 2-0 en was in de rebound succesvol na een gemiste penalty van de eveneens ingezette Dorjan Berisha. Een enorme surprise in Lemmer waar Zuidhorn een 2-0 achterstand goed maakte en met de volle zak met punten aan de haal ging. Na tien minuten stond het al 2-0 voor CVVO. Niemand gaf nog een cent voor de kansen van Zuidhorn. Maar de Groningers knokten zich op bewonderenswaardige wijze terug. Daan Kocken en Wouter de Boer maakten de achterstand ongedaan. Laurens Bloem werd uiteindelijk matchwinner door zijn specialiteit, de vrije trap: 2-3. Het houdt maar niet op bij Zuidhorn, dat de vierde plaats bezet en bovenaan staat in de tweede periode. Sneu verlies weer voor ’t Fean’58, dat pas in blessuretijd moest buigen tegen Broekster Boys, dat dit kunstje vorige week ook flikte. De Feansters knokten zich helemaal leeg en kregen nul op het loonstrookje. De Damwaldsters kregen in de eerste helft de meeste kansen en namen een 0-1 voorsprong mee naar het tweede deel, waarin ’t Fean sterk begon en het was Harm Vrij die de verdiende 1-1 binnenkopte. Broekster Boys wankelde, bleef op de been en pakte na een vrije trap alsnog de volle buit: 1-2. ’t Fean ’58 staat nu samen met Zwaagwesteinde op een uitzichtloze positie. Aduard 2000 speelde tegen De Pelikanen. Het duel der middenmoters eindigde onbeslist. Aduard kwam met 2-0 achter. Een kwartier voor tijd werd het rechtgezet. Remco van Merode en invaller Leon Smits, B-junior, scoorde zijn eerste van het seizoen en voor Aduard de 2-2. Opende bleef in Rijperkerk steken op een gelijkspel. Opende, waar inmiddels negen man in de lappenmand liggen, waaronder Hendrik de Zwart, had qua kansen moeten winnen. De elf die in het veld stonden gaven strijd als tegen Marum. Henk Veenstra opende de score in de 56e minuut. Edwin Veenstra zorgde voor 1-1. Bij FC LEO werd later afgetrapt doordat de scheidsrechter uit Emmen bij het andere LEO stond, in Loon. Het duel ging voor de Leensters verloren tegen Rottevalle, dat het bal al vroeg opende- voorzet gedragen door de wind- en kans had op meer uit de counters. Ook LEO was gevaarlijk. Rowan Rozema gaf LEO uit Leens vlak voor rust weer alle hoop: 1-1. In de tweede helft hadden de oranjes de wind mee, maar maakten de gasten opnieuw snel een doelpunt. In een rommeliger tweede deel werd het ver in blessuretijd 1-3. De arbiter gaf zeven gele kaarten, wat overdreven was. “We creëerden te weinig doelrijpe kansen en hadden moeite met de snelle counters van Rottevalle”, zei Klaas van der Ploeg na afloop. Niekerk veroverde drie belangrijke punten. In de eerste heft waren Niekerk en GEO aan elkaar gewaagd, maar scoorde Niekerk. Jasper Siepelinga en Edwin Zwier zorgden voor een gunstige 2-0 stand. In de tweede helft was de thuisclub heer en meester en verdubbelde de cijfers. Op basis van de tweede helft was de 4-0 op zijn plaats. Niekerk staat nu wat steviger in de middenmoot. De Lauwers speelde 100 procent beter dan vorige week en was op ’t Meertenust optisch beter dan V en V ’68. De gespannen spelers moesten een 0-1 achterstand weggeven. In de tweede helft zorgde Bert Jager voor evenwicht door een penalty te benutten. Met de 1-1 mocht De Lauwers nog de handen dichtknijpen tegen een fel aandringende ploeg uit Garijp. GSVV legde zich pas aan het eind neer bij een nederlaag tegen Ropta Boys. Tot een kwartier voor tijd stond het nog 0-0. Daarna ging het alsnog mis met de thuisclub dat twee tegendoelpunten moest toegeven. GSVV is daardoor nog altijd in gevaar. OKVC wees VVSV’09 terug: 3-1. VVSV’09 begon gevaarlijk met corners, maar OKVC kwam op voorsprong, vanuit een snel genomen vrije bal van Edwin Slopsema. De in de spits geposteerde Pieter Sieperda stond op de juiste plek: 1-0. Na rust een wervelend OKVC met de wind in de rug. Vervolgens luwde de storm en kwam VVSV beter in het spel, wat resulteerde in de 1-1. Vanaf de aftrap raasde Alexander Breemhaar iedereen voorbij. Wederom was het Sieperda die het net wist te vinden en zorgde Usai voor de bevrijdende 3-1. Het was de eerste zege op eigen veld van OKVC. Volgens VVSV-trainer Jaap van der Ploeg vergat zijn ploeg voor rust te scoren. “We gaven veel strijd en kregen nog goede kansen, die onbenut werden gelaten. Aan het eind de spreekwoordelijke kat in de zak.” Zeester vierde de tweede overwinning van het seizoen. Marco Dijkstra scoorde de enige en winnende treffer tegen Ezinge en werd het feestvarken. De Soltkampers stegen door de tweede overwinning naar de tiende plaats.

Zondag trof Surhuisterveen Hoogersmilde, dat na een leuke start al zeven duels niet meer heeft gewonnen. Trainer Andre de Vries vond de Drentse opponent dan ook niet bijzonder. Het leverde een terechte 0-2 overwinning op. Bij rust was de eindstand bepaald. Jorrit Veenstra en Wierd Hamstra, uit een penalty, waren trefzeker voor de Feansters, die zicht houden op de subtop. Eenrum kon het voor rust tegen kampioenskandidaat Nieuw Roden nog aardig bijbenen, zag twee grote eigen kansen niet benut en de tegenstander grossierde in schoten over. Gelegenheidsdoelman Hette Anne Bakker redde bovendien een aantal malen fraai; 0-0 derhalve. Vrij snel werd het na de thee 0-1 en 0-2. Wederom waren twee één op één situaties niet aan de voorwaartsen van Eenrum besteed, waarna Nieuw Roden uitliep naar 0-4. De roodbaadjes zijn nu in de gevarenzone beland. Komende week staat een cruciaal uitduel, tegen BATO, op de rol. Alle werkverloven zijn ingetrokken; winst is het enige dat telt. GVB won voor de eerste keer dit seizoen. Vanaf het begin was GVB scherp tegen Boornbergum. Grote man aan Grootegaster zijde was Frank Vening die alle drie goals voor zijn rekening nam. Pas aan het eind werd het nog even spannend, maar de 2-3 kwam niet meer in gevaar. “Meestal komen we achter, nu een keer voor. Dat voetbalt lekkerder”, denkt trainer Sjoerd Visser.