Achtkarspelen schiet carbidplannen af

0
134

BUITENPOST – Er gaat voorlopig niks veranderen voor mensen die carbid willen schieten in Achtkarspelen. Donderdag sprak de raad over plannen om de regels voor het schieten gelijk te trekken met de omliggende gemeenten. Dit op verzoek van de politie, die op deze manier beter kan handhaven. Alleen GBA snapte de oproep van de politie, de overige partijen wilden er niet in meegaan.

De raadsleden waren vooral bang dat door harmoniseren van de regels de traditie zou veranderen of de gemeente haar eigen identiteit zou verliezen. Sake van der Meer: “De politie in Achtkarspelen is jaren geleden al wegbezuinigd. Als we nu gaan harmoniseren zorgt dat voor een lege huls en verlies van tradities. Als het aan de FNP ligt doen we er niet aan mee. We blijven zelfstandig.” Ook Jouke Spoelstra (CDA) hield een gloedvol betoog tegen de plannen. “We namen met verbazing kennis van de plannen. De plannen hebben niks te maken met onveiligheid, maar zijn er omdat het voor de politie makkelijker is om te handhaven. Laten we ons boerenverstand gebruiken: er is geen overlast en die is er nooit geweest. Als die wel komt, kan de politie dat oplossen.”

Alleen het GBA snapte de aanpak van het college wel. “Voor de handhavers is het veel duidelijker als er één gebied is waarbinnen dezelfde regels gelden,” zei Frans Hoekstra. Zelf zat hij jaren bij de politie. “Ik bekijk dit voorstel in het kader van efficiëntie.”

Burgemeester Gerben Gebrandy (FNP) wilde juist dat er geen besluit genomen werd. “Ik schaam me er wel een beetje voor dat het zo voorligt,” zei de burgemeester. Hij snapte best dat het voorstel, waarin ook allerlei aanvullende eisen over schietrichtingen en groottes van melkbussen, ingewikkeld kunnen zijn. Toch vond hij ook dat naar de politie geluisterd moest worden. “Zij rijden door het hele gebied en als zij dan een klemmend beroep op ons doen om de regels te harmoniseren, dan vind ik dat een steekhoudend argument.” Om de gemeenteraad toch van de plannen te overtuigen wil hij er liever iets langer over praten. “Mijn excuses dat het zo gelopen is. Al zal ik niet zo snel zeggen dat carbidschieten niet gevaarlijk is. Ik heb zelf ook geschoten en ik weet dat als het fout gaat, dat het dan ook goed fout gaat. Achteraf krijg je dan juist verhalen waar de gemeente was en hoe het met de vergunning zat.” Een oproep van de FNP om de politie vooral op illegaal vuurwerk te laten controleren nam hij voor kennisgeving aan. “De politie doet dat nu al, maar helaas kan dat niet altijd slagen,” was zijn antwoord.