Kinderen Jan Kuipersschool geven 1000 euro aan Voedselbank Westerkwartier

0
227
Voedselbank Westerkwartier-2

‘Het is geweldig dat kinderen ons hiermee willen helpen’

Voedselbank WesterkwartierGROOTEGAST- De kinderen uit groep zes van de Jan Kuipersschool uit Grootegast zaten vrijdagmiddag niet in het klaslokaal. Zij zaten aan tafel in het gebouw van Voedselbank Westerkwartier om een cheque uit te reiken. Ab Renkema, directeur van de school, overhandigde het geldbedrag van 1000 euro aan Willy Jansen Baltink, medewerker bij Voedselbank Westerkwartier. Pop Poelman, depothouder van de Voedselbank, laat weten ontzettend blij te zijn met de prijs. “Het is geweldig dat de kinderen ons hiermee willen helpen.”

Ab Renkema houdt de grote bruine envelop omhoog. Daarin zit de cheque voor de Voedselbank. Het geldbedrag is het resultaat van verschillende acties waarvoor hij zich samen met de kinderen van de Jan Kuipersschool en hun ouders, heeft ingezet. Het gaat daarbij niet alleen om de kinderen uit groep zes, maar om alle kinderen van de basisschool. “Elk jaar sparen we voor een goed doel wat we belangrijk vinden en waar we ons voor willen inzetten. We willen voor mensen graag iets betekenen. Applausje voor jezelf en voor alle papa’s en mama’s,” zegt hij waarna de kinderen beginnen te klappen.

Niet veel later opent hij de envelop en trekt er langzaam de cheque uit. Willy Jansen Baltink neemt de cheque met een brede glimlach aan. Directeur Renkema vertelt dat ze al sinds juni bezig zijn om geld op te halen voor de Voedselbank. “We waren op zoek naar een doel wat de kinderen aanspreekt. We hebben al eens een keer geld opgehaald voor mensen in ontwikkelingslanden. Maar dit jaar wilden we geld inzamelen voor een doel dat iets dichterbij zit.”

Vanuit de ouders kwam toen het idee om de Voedselbank als goed doel te kiezen, vertelt hij. “We weten dat er nogal wat mensen in Grootegast zijn die naar de Voedselbank gaan en ongetwijfeld zullen er ook gezinnen zijn met kinderen op onze school die er gebruik van maken. Omdat het zo dichtbij is, is het een heel concreet doel. Kinderen zien waar het geld naar toe gaat. Daarbij vinden we het niet alleen belangrijk om geld in te zamelen, maar ook om wat meer over de Voedselbank te weten te komen. Daarom krijgen we straks ook nog een rondleiding,” zegt de directeur.

De cheque is het resultaat van verschillende acties. Zo stond er een schoolfeest in het teken van het goede doel. Maar ook het afscheid van groep acht. “Het afscheid van groep acht was op de woensdag vlak voor de vakantie. De kinderen uit deze groep kwamen zelf met de vraag om mee te helpen met het inzamelen van geld. Zij hebben toen gebakjes, taart en koekjes gemaakt, sommigen deden dat zelfs samen met hun ouders. Die lekkernijen waren te koop voor de kinderen en de ouders.”

Ook werden er oude kaarten verkocht op het schoolfeest en via Marktplaats. “Het gaat om oude schoolplaten van wel vijftig á zeventig jaar oud, ouderwetse landkaarten maar ook kaarten voor het vak biologie. Die lagen nog in de kast en daar werd niks meer mee gedaan. In juni besloten we om de kaarten op het schoolfeest te verkopen. Daar is een flink deel van verkocht en het deel wat we nog over hadden, heeft een ouder uit de ouderraad mee naar huis genomen en op Marktplaats gezet. In totaal gaat het denk ik wel om 100 oude schoolkaarten,” vertelt Renkema.

De cheque die hij aan Willy Jansen Baltink gaf, wordt door Pop Poelman aan een groot prikbord aan de muur gehangen. “We zijn erg blij met deze gift. We hebben net Sinterklaas gehad en nu komt Kerst eraan en dan doen we ook weer wat extra’s bij de voedselpakketten. Dan is zo’n financiële ondersteuning voor de cadeautjes geweldig,” zegt Poelman. “Doordat de kinderen hier zo mee bezig zijn, komen ze te weten dat er ook kinderen zijn, die bijvoorbeeld in armoede terecht kunnen komen. Dat zorgt ook voor een stukje bewustwording,” vervolgt hij. “Ook zitten er hier vanmiddag kinderen aan tafel die heel open en eerlijk zeggen dat ze van de Voedselbank gebruikmaken. Dat ze dat durven te vertellen vind ik heel dapper en moedig. En dat hun klasgenoten dat accepteren is heel mooi.”