Ongenode Gast: Woonzorggebouw Adewerth in Aduard

0
252
Aduard open huis OG

Plaats: Woonzorggebouw Adewerth in Aduard
Tijd: 14:30
Datum: Woensdag 9 december 2015

Aduard open huis OG-2Aduard open huis OG-3Aduard open huis OG-4Aduard open huis OG-5ADUARD – Het statige, grote gebouw dat ooit diende als school, zit nu midden in de voorbereidingen om te gaan dienen als woonzorggebouw voor jongeren met een beperking. Er is en wordt druk geklust aan de 12 appartementen en 2 studio’s die binnenkort opgeleverd worden. Het is een initiatief van de familie Jongeling, eigenaren van Zorgboerderij Hoeve Paradij, waar jongeren vanaf 8 jaar met een beperking kunnen logeren. In het woonzorggebouw in Aduard kunnen jongeren daadwerkelijk gaan wonen.

In hartje Aduard is het een drukte van jewelste. Overal worden auto’s geparkeerd en lopen mensen richting het gebouw. Het is kijkmiddag in woonzorggebouw Adewerth. Omwonenden en belangstellenden mogen alvast een kijkje nemen in het pand. Die gelegenheid kon de Ongenode Gast niet laten schieten en besloot om ook even langs te gaan.

Het ruikt naar verf en hout in het gebouw. Druk geklets van de bezoekers vullen de ruimtes. Op de kamerdeuren hangen nummers met namen van de jongeren die een eigen appartement of studio krijgen. Nog niet allemaal zijn ze vergeven. In een van de kamers staat John Deuring van Schilderwerken Noord Gieterveen druk te schilderen. “Het is mooi werk”, lacht hij. “Ik denk dat er al met al nog een weekje nodig is om alles af te krijgen. Het is timmerwerk is klaar, nu moet de vloer nog gelegd worden en de afwerking.” Op dat moment komt Hieke Alkema de kamer binnenlopen. Samen met een andere vrouw kijkt ze belangstellend de kamer rond. “Mooi hoor”, zegt ze. Alkema vertelt dat ze een van de vrijwilligers van de Paradij is. “Ik ken een aantal van de nieuwe bewoners. Daarom wilde ik even kijken hoe het er tot nu toe uitziet.” Ze heeft zelf ook een bijdrage geleverd aan de Paradij. “Toen mijn man en ik vijftig jaar getrouwd waren hebben wij al het geld dat we hebben gekregen gedoneerd aan de Paradij. Ik ken de familie Jongeling van de Paradij ook vrij goed, en vind dit een geweldig initiatief.” Belangstellend loopt ze verder door het grote gebouw. “Ik vind het heel mooi”, lacht ze. “Ik vind het ook leuk dat ze de school kunnen gebruiken.”

Tussen alle bezoekers lopen ook Klaas en Pia Snijder uit Aduard. Zij waren bij de oprichtingsbijeenkomst, vertellen ze. “We wilden even kijken”, lacht Pia. “We rijden en praktisch elke dag langs, en nu konden we ook even binnen kijken.” Ze zijn blij dat de school nu een nieuwe bestemming heeft gekregen. “Anders verpauperd het dorp zo”, vertelt Klaas. “Leegstaande gebouwen zijn gewoon niet mooi. En nu heeft het gebouw een nieuwe bestemming, en is het direct een uitdaging en een goede toevoeging voor het dorp.” Pia valt hem bij: “Ook geweldig dat er ’s nachts verpleegkundigen zijn. Dat is zo’n geruststellend idee voor de ouders. En dat ze gezamenlijk eten. Heel mooi.”

De reacties onder de mensen zijn positief. “Wat mooi!” is de reactie die vooral door de hallen klinkt. In een van de kamers zit Henriëtte van der Klok even uit te rusten. Ze vertelt dat dit de kamer is waar de dochter van haar vriendin Gre Kwant in komt te wonen. ‘Janita’, staat er op de deur. “Ik vind dit een van de mooiste kamers”, vertelt Henriëtte, terwijl ze de lichte kamer met de grote ramen bekijkt. “Ik vind het geweldig dat ze zo’n mooi gebouw niet afgebroken hoeft te worden.” Na de intensieve bouwperiode van drie maanden kan het gebouw nu dan eindelijk bijna in gebruik worden genomen.