Zoutkamp gehuld in winterse sferen

0
132
Zoutkamp Winterwelvaart-2

ZOUTKAMP – Afgelopen weekend was de eerste editie van het WinterWelVaart-evenement in Zoutkamp, waarbij de haven vol lag met boten en het dorp het hele weekend in het teken stond van maritieme geschiedenis.

Het evenement werd geopend door garnalenkoningin Manon Postma. Zij hees, na een korte toelichting op het programma, een net uit de taanketel en deelde gepelde garnalen uit aan het publiek. Het Visserijmuseum was gratis toegankelijk voor iedereen en werd vol enthousiasme druk bezocht. Langs de Reitdiepkade stonden verschillende kraampjes met allerlei lekkernijen, zoals paling, worst en hamburgers. In de haven zelf lagen tal van boten, bijna allemaal genummerd met ‘ZK’, wat staat voor Zoutkamp, werd onderweg spontaan uitgelegd door een andere bezoekster. De warmte van de vuurkorven is behaaglijk en mensen kruipen er, met een handje vol garnalen, snel omheen. De reacties klinken positief en mensen genieten van de weelde aan boten en gezelligheid.

Ook werd er op de ZK 37 gratis schar uitgedeeld door Henk Buitjes. De schar is als bijvangst tijdens het vissen op garnalen in de netten terecht gekomen, legt hij uit. “Onder het mom van heel Zoutkamp bakt”, voegt hij er lachend aan toe. Kees Mollema van ZK 11 mocht een emmertje vis van Buitjes in ontvangst nemen.