“Er gebeurt altijd wel iets magisch”

0
144

Vijf huiskamers en vijfentwintig vertellers met de mooiste verhalen

DEN HORN/WESTERKWARTIER – In de tijd van gevestigde en aloude tradities komt Mien Westerkwartier met iets geheel nieuws. Let wel, het huiskamervertelfestival heeft echter niks van schoppen tegen de bestaande Kerstbezigheden, maar wel alles in huis om een nieuwe traditie op zich te worden. Den Horn is de plaats van handeling; vijf totaal verschillende huiskamers het toneel. Nu alleen nog de bezoekers die de magie van pakweg vijftien verhalen gaan beleven.

Op ‘derde Kerstdag’ zal het plaatsvinden, deze eerste editie van het huiskamervertelfestival georganiseerd door vertelcollectief Kom op Verhoal, gelieerd aan Mien Westerkwartier. Nadrukkelijk de eerste editie, want zoals gezegd heeft dit concept alles in zich om nog jaren voort te kunnen. Het is dan ook ‘afgekeken’ van het dorp Kantens, waar eenzelfde festival al jaren een succes mag worden genoemd. “Ja, het is simpelweg ‘gejat’”, lacht Geert Zijlstra, voorzitter van Mien Westerkwartier en verteller bij Kom op Verhoal. “In Kantens organiseert men dit één keer in de twee jaar en daar is het een groot succes. Ook dat is een heel klein dorp en het is er erg gezellig.”

Het concept is simpel: bezoekers verzamelen om 14.00 uur in het Dorpshuis om vervolgens om 14.30, 15.30 en 16.30 uur in één van de vijf deelnemende huiskamers plaats te nemen en daar te luisteren naar vier à vijf vertellers per keer. Deze vertellers hebben de uitdaging meegekregen hun verhaal in maximaal vijf minuten te vertellen. “Het zijn allemaal streekverhalen, ze hebben een relatie met Groningen en ze zijn authentiek”, verduidelijkt Zijlstra. Een gastheerverteller zal per locatie zijn collega’s introduceren. In totaal werken er dus maar liefst vijfentwintig vertellers mee, niet alleen uit het vertelcollectief Kom op Verhoal, maar ook nog een oude en een nieuwe groep van Twoes uit Groningen en een groep studenten die aan het Noorderpoortcollege een opleiding in de richting kunst en theater volgen.

Het belooft een bijzondere avond te worden. “De ene keer zit je misschien in een boerderij met echt ‘de mooie kamer’, de andere keer weer compleet ergens anders. Uiteraard moet er soms wat ruimte worden gemaakt, maar het blijft een huiskamer waar mensen in wonen en leven. En het leuke is, je ziet het publiek echt even rondkijken: waar zitten we nu weer.” Ook het wisselmoment draagt bij aan de magie van de avond. “Zie je die tien minuten opeens al die mensen door het dorp struinen en even bijpraten over wat ze net gezien hebben.” De echte magie zit hem vooral in de verhalen. “Het zijn zelfgeschreven of eigen verhalen van de turfschipper tot aan de schelpengrot in Nienoord, maar ook streekverhalen die we naar Groningen halen zoals het verhaal van de boer die zijn knecht op pad stuurde om de hond te laten praten. Er zit best veel humor in, maar vooral ook wondertjes. Er gebeurt altijd iets magisch.”

Den Horn bleek al snel de beste keus voor deze eerste editie. “In de kerk zijn dit jaar een aantal voorstellingen georganiseerd met het thema Westerkwartier en zo kwamen we hier terloops aan de praat over ons plan. Direct zei men: ‘hier krijgen we dat van de grond’ en inderdaad, ze hadden al vrij snel beet en vijfhuiskamers geregeld”, vertelt Zijlstra. Hij hoopt dit keer toch zeker een stuk of zestig bezoekers te trekken en droomt al even hardop over volgende edities. “Ik heb stiekem toch wel het voornemen om hier een traditie van te maken. Misschien niet elk jaar, maar wie weet. Er zijn misschien wel andere dorpen die het leuk vinden om hiervoor gastheer te zijn. Ik kan me ook voorstellen dat het concept zich perfect leent voor een zomereditie in de tuinen of juist een andere invulling met minder vertellers en meer locaties.”

Wie het huiskamersvertelfestival op 27 december wil bijwonen, kan zich aanmelden via de e-mail: info@vertellus.nl en info@komopverhoal.nl. Het festival start om 14.00 uur en er zijn drie huiskamers te bezoeken. Naderhand wordt er afgesloten met een winterbuffet in het dorpshuis van Den Horn waarvoor men zich ook kan opgeven. Ook de groep vertellers zal hier aanschuiven. Na het buffet is er een open podium waar niet alleen de vertellers, maar ook bezoekers van zich mogen laten horen.