FNP & GBA blokkeren asielzoekerscentrum

0
304

AZC had 70 tot 80 FTE aan werk op kunnen leveren

BUITENPOST/SURHUISTERVEEN – Er komt geen asielzoekerscentrum in Achtkarspelen. Dat hebben wethouders Marten van der Veen (FNP) en Max de Haan (GBA) bepaald. Wethouder Gerda Postma (PvdA) zag een AZC wel zitten, maar stond daar alleen in. Doordat het AZC niet doorgaat lopen ondernemers in het dorp waar het centrum zou komen waarschijnlijk een miljoen per jaar mis.

De komst van een AZC in Achtkarspelen houdt de gemoederen al enkele maanden bezig. Nadat bekend werd dat mogelijk in Boelenslaan een crisisopvang zou komen, werd de oude school bekalkt met hakenkruizen. Toen de opvang uiteindelijk in Gerkesklooster kwam, verliep dit probleemloos. Enkele dagen later vertrokken de vluchtelingen weer. Toch kunnen die positieve resultaten volgens burgemeester Gerbrandy niet vergeleken worden met de opvang in een permanent AZC voor 400 tot 600 inwoners.

Om het verzoek te beoordelen liet de gemeente achter de schermen berekenen wat de komst van een AZC zou opleveren. Toen werd duidelijk dat dit voor 70 tot 80 FTE aan werk zou zijn. Bovendien zouden de 600 asielzoekers op jaarbasis ongeveer 1,5 miljoen euro uitgeven. Een miljoen daarvan zou naar verwachting bij lokale ondernemers terechtkomen. Daar bovenop zou er werk zijn voor mensen die het centrum bouwen.

De locatie voor een AZC was nog niet precies bepaald, maar de enige opties die overbleven waren bedrijventerrein De Swadde in Buitenpost en het Lauwerskwartier in Surhuisterveen. Hier zou voor zo’n vijf jaar een centrum gevestigd kunnen worden zonder daarmee grote overlast te veroorzaken voor omwonenden.

De gemeenteraad hoorde de uitleg van burgemeester Gerbrandy donderdag gelaten aan. Alleen het CDA wilde het naadje van de kous weten. Zo vroeg fractievoorzitter Lydeke Zandbergen niet alleen naar de praktische zaken, maar ook wat het afwijzen van het centrum met het imago van Achtkarspelen doet. “Hoe gaat het college nu bij asielzoekers het gevoel wegnemen dat zij niet welkom zijn?” wilde ze van het college weten. Ook vroeg Zandbergen of er meer werk in het onderwijs zou komen door een AZC. Wethouder Gerda Postma (PvdA) verwachtte dit niet. “Gezien de krimp denk ik dat er genoeg plek is op de huidige scholen.”

Aan het einde van de bespreking kondigde het CDA aan in januari opnieuw over het onderwerp te willen spreken. Mogelijk komt de partij dan met een plan om wel asielzoekers op te nemen in de gemeente. Of hiervoor een meerderheid komt is nog onduidelijk. ChristenUnie en VVD spraken zich niet uit over de gang van zaken.