Jan Gutman brengt eerste dichtbundel ‘Vroege Winter’ uit

0
157
Niezijl-jan-gutman

‘Voordat mijn boek verschijnt, wilde ik de dichtbundel gepubliceerd hebben’

VISVLIET- Jan Gutman heeft zijn eerste dichtbundel uitgebracht. De bundel die de naam ‘Vroege Winter’ draagt, bevat vijftig gedichten. Waar die over gaan? “Over dingen die mij dwarszitten,” zegt Gutman, die naast schrijver ook raadslid is in de gemeente Zuidhorn. Een entertainmentdichter is hij niet. “Ik ben niet iemand die in cafés gedichten voordraagt.” Wel had hij een doel voor ogen bij het uitbrengen van zijn bundel. “Voordat mijn boek verschijnt, wilde ik de dichtbundel gepubliceerd hebben.”

Op zijn veertiende schreef Gutman zijn eerste gedicht. “Dat ging over iemand die haar vader verloor omdat hij overboord viel van een schip in de winter. Dat greep mij zo erg aan dat mijn moeder zei, joh, schrijf het eens op. Dat heb ik toen gedaan.” De dichtbundel bestaat uit voornamelijk werk van na Gutmans ziekte. “Dat is al tien jaar geleden. Ik heb een ziekte waarbij mijn hart niet goed functioneert. Daar heb ik goede medicatie voor,” vertelt hij. “Maar er zit ook wel wat werk van nog eerder bij hoor. Zo staan er een aantal haiku’s in die ik schreef toen ik een jaar of achttien was.”

Het meest bijzondere gedicht uit zijn dichtbundel vindt Gutman het gedicht dat gaat over de confrontatie met zijn ziekte. Net als de titel van zijn bundel heeft het gedicht de naam ‘Vroege Winter.’ “Het gaat erom hoe je daar dan mee om gaat als je te horen krijgt dat je die ziekte hebt. Put je daar kracht uit of ga je bij de pakken neerzitten? Daar gaat het gedicht over.”

Naast persoonlijke gedichten, zo staat er ook een gedicht in de bundel over Gutmans overleden zus, gaan de gedichten over het geloof. “Ik ben wel gelovig maar niet religieus. Dat levert altijd een behoorlijke spanning op. Ik heb niet zoveel met kerken. Dat vind ik te moralistisch. Daar gaan wel veel van mijn gedichten over.”

In de gedichten staan redelijk wat natuurbeschrijvingen, vertelt Gutman. “De inspiratie daarvoor komt uit mijn eigen omgeving, zo gaan een aantal gedichten over Visvliet.” Een boodschap wil Gutman met zijn bundel niet aan de mensen meegeven. “Het gaat er meer om wat zij er zelf uithalen,” zegt hij.

Op dit moment is Gutman bezig met het schrijven van zijn boek. “Dat boek gaat over Jezus. Over mensen die met hem in aanraking komen en daar niet al te beste herinneringen aan hebben. Het is gebaseerd op Bijbelse verhalen. Er zijn namelijk aardig wat verhalen in de Bijbel waarin Jezus zich niet zo gedraagt als wij moreel zouden willen. Het gaat daarbij om verhalen die niet zo bekend en niet vanuit die hoek belicht zijn.”

Als voorbeeld vertelt Gutman over het verhaal waarin Jezus een tempel reinigt waar handelaren hun waren verkopen. De kraampjes van de handelaren gooit Jezus omver omdat hij kwaad is dat de handelaren in Gods tempel goederen verkopen. “Een van de kraampjes van die handelaren, een vrouw in mijn verhaal, wordt door Jezus omver gegooid. Daarmee is haar hele handel weg en komt zij in de problemen.” Een ander verhaal gaat over Jezus als genezer. “Hij genas de zieken, maar niet alle zieken. Wat gebeurt er met de zieke die niet genezen wordt? Dan zie je dat je buurman die eerst niet kon lopen, dat door Jezus wel kan, maar jij blijft ziek. Heb jij als zieke dan iets fout gedaan? Het verhaal gaat er dan over hoe mensen daarmee omgaan. En hoe het dan uiteindelijk in de meeste gevallen weer goedkomt.”