Ongenode Gast: Dansmarathon Noordhorn

0
440
Zuidhorn Dansmarathon OG

Zuidhorn Dansmarathon OG-2Zuidhorn Dansmarathon OG-3NOORDHORN- Twee uur lang dansen voor Serious Request. De Ongenode Gast wordt al moe bij die gedachte, maar niet de kinderen van gymnastiekvereniging KDV Kwiek. Zij dansen dinsdagavond in de sporthal in Noordhorn kwiek en energiek mee op de muziek. “En als we klappen, mogen jullie mee klappen,” roept danslerares Nathalie Spoelstra naar de ouders die hun dansende kinderen vanaf de kant trots gadeslaan.

Om half zes zitten de kinderen van KDV Kwiek op houten bankjes in de gymzaal. Klaar voor de dansjes die zij gaan doen voor de dansmarathon voor Serious Request. En dat is maar goed ook, want danslerares Nathalie Spoelstra dirigeert hen al gauw van de bankjes naar het midden van de gymzaal. Tijd voor de openingsdans. Zodra de muziek begint, zwiepen de eerste armen door de lucht. Van links naar rechts en van rechts naar links. Ze dansen heel wat af. Allemaal hebben ze een grijze, zwarte of witte muts op hun hoofd. Behalve de danslerares zelf. Zij moet haar hoofd natuurlijk koel houden tijdens het dansen.

Het dansen gebeurt op hippe muziek, zegt Laura de Jonge. En dat is wat haar dochter Lotte juist zo leuk vindt. Zo mag Lotte graag dansen op het nummer ‘Lips are movin’ van Meghan Trainor. De Ongenode Gast knikt instemmend, zelf vindt ze dat ook een fantastisch nummer. Al gaat het dansen haar minder goed af als Lotte en haar vriendin Annelieke. Volgens Laura de Jonge hebben Lotte en Annelieke ook meegedaan met een dansje aan een schoolwedstrijd. “Toen waren ze kampioen van de school geworden,” vertelt De Jonge opgetogen. “Ze gaan naar basisschool De Borgh en de wedstrijd heette De Borgh’s Got Talent,” herinnert ze zich. “Dat was hartstikke leuk.”

Dan komt Hans Ybema de zaal binnen lopen. In een knalgroene jas blijft hij in een hoek van de zaal staan kijken. Vlakbij Ybema staat een andere trotse vader naar het dansen te kijken. Het gaat om Reinier Datema. Net als Hans Ybema danst ook zijn dochter bij KDV Kwiek. “Ik ben hier voor mijn dochter,” zegt hij, waarna er nog een enthousiaste opsomming volgt, “Voor het hele dansteam van KDV Kwiek, voor het goede doel, voor Serious Request,” besluit hij lachend. Alhoewel hij het dansen hartstikke leuk vindt, blijft ook hij niet de hele avond. “Mijn vrouw komt straks ook even kijken, zo wisselen we elkaar af.”

Aan de andere kant van de zaal staat Nathalie Spoelstra. Ze heeft even pauze en kijk toe hoe een andere danslerares met de kinderen danst. Ze vertelt dat de kinderen de dansjes al sinds de zomervakantie hebben geoefend. “Maar toen wisten we nog niet dat we een dansmarathon gingen doen voor Serious Request. Er werd mij gevraagd of ik iets wilde doen voor de actie, dat wilde ik wel, maar mee wandelen met de wandelestafette zag ik niet zo zitten, maar twee uur lang non-stop dansen wél. Het mooiste is dat iedereen vol passie aan het dansen is en iedereen er plezier in heeft.”

Volgens Spoelstra hebben haar dertig dansleerlingen zelf mensen gevraagd of zij hen wilden sponsoren. “Ik had zelf een sponsorblad gemaakt en daarmee gingen de kinderen langs vrienden en familie. Ik hoop toch een bedrag van 300 euro op te halen. Maar sommige kinderen hebben wel een bedrag van zestig euro opgehaald. Dus ik denk dat we misschien zelfs wel over die 300 euro heen komen. En het leuke is dat we zaterdag in de tent van Serious Request de opbrengst presenteren. En dan laten we ook nog een keer al onze dansjes zien.” Daar kunnen de bezoekers zich op verheugen, want als het net zo swingend wordt als tijdens de dansmarathon, is het echt de moeite waard, vindt de Ongenode Gast. En met die gedachte verlaat ze dansend de sporthal.