Roel Elsinga vertelt over zijn werk van vroeger en nu

0
1991
Grootegast Roel Elsinga

“Elkaar helpen, dat is de echte kerstgedachte”

GROOTEGAST – De 66-jarige Roel Elsinga helpt zijn hele leven al mensen. Toen hij 10 jaar was, wist hij al dat hij bij de politie wilde. Vanaf zijn 17e maakt hij die droom waar en wordt hij agent, wat hij heeft gedaan tot zijn 58e jaar. Nu werkt hij inmiddels al een jaar bij de dierenambulance, waar de lijn van mensen helpen, en dieren in dit geval, zich verder uitstrekt. “Helpen zit gewoon in mijn bloed”, vertelt de ex-politieman.

Vanaf zijn 25e zit hij al in allerlei besturen, vertelt hij. “Maar dat wilde ik eigenlijk niet meer toen ik met pensioen ging. Ik ben geen ambtenaar. Ik wil mijn handen uit de mouwen steken en iets blijven doen. Toen zag ik ineens een column van de dierenambulance voorbij komen. Ik hoopte ik dat ze bestuurders nodig hadden, want dat wilde ik graag doen. En dat was het geval! Dus nu ben ik sinds een jaar bestuurder op de dierenambulance.” Het werken op de dierenambulance heeft een connectie met zijn vroegere werk als politieagent. “Als er ergens een hond losloopt, gaat de politie er ook heen”, vertelt Elsinga. “En zo kom je ook steeds oud-collega’s tegen.”

Toen Elsinga 10 jaar was, wilde hij bij de verkeerspolitie. “Maar uiteindelijk is het de gewone politie geworden”, lacht hij. “Dan mag je gewoon veel meer doen.” Het contact met mensen vond hij het leukst aan zijn werk als politieagent. “Ik wilde iets betekenen voor mensen, ik wilde iemand zijn die kan helpen. Elkaar helpen, dat is voor mij de echte kerstgedachte. De meeste mensen denken dat alleen rond kerst, maar ik vind eigenlijk dat iedereen dat het hele jaar moet denken.”

Elsinga is gestationeerd geweest in verschillende disctricten, zoals Leek, Marum, Zuidhorn, Noordhorn, Niekerk en Grootegast. “En ik heb stage gelopen op Terschelling”, vult hij aan. “Dat was echt een geweldige tijd en ik heb daar veel geleerd. Er is toen zelfs een straaljager neergestort op het strand!” Hij vertelt ook over zijn tijd in Amsterdam, toen hij daar tijdelijk werkte. “Het spannendste wat ik daar heb meegemaakt was een arrestatie van twee Duitsers in 1966. Die waren ontsnapt van het politiebureau met een pistool, en ik was erbij toen ze werden opgepakt”, vertelt hij vol enthousiasme. “Ik mis het politiewerk wel af en toe”, besluit hij.

Rond de kerstdagen moest hij ook wel eens werken. “Ja, je draait gewoon je diensten. Het was wel altijd hartstikke gezellig op het politiebureau dan. We gingen dan met z’n allen koffie drinken, de sfeer was veel gemoedelijker.” Echt rare dingen heeft hij niet meegemaakt met de kerstdagen. “Wel veel dronken mensen altijd”, lacht hij. “Ja, de drank vloeit dan toch wat rijkelijker.”