Vogelvereniging Grootegast organiseert Provinciale Groninger Kampioenschappen

0
158
Grootegast onze vogels

Grootegast onze vogels-2GROOTEGAST- In het gebouw van Penta Primair in Grootegast werden op donderdag, vrijdag en zaterdag de Provinciale Groninger Kampioenschappen gehouden. De voilièrevereniging ‘Onze Vogels’ in Grootegast organiseerde dit driedaagse evenement voor de eerste keer. Vogelkwekers uit Stadskanaal, Ter Apel en andere plaatsen in de provincie kwamen met hun vogels voor het gebeuren speciaal naar Grootegast. Het gaat onder meer om kanaries, tropische vogels, parkieten en Europese Cultuurvogels. De Kampioenschappen werden donderdagavond geopend door burgemeester Kor Dijkstra.

Jaap van Esch van volièrevereniging ‘Onze Vogels’ in Grootegast, loopt vrijdagavond vrolijk rond tussen de tsjirpende vogels. “De prijsuitreiking is net geweest,” lacht hij. “In totaal zijn er 121 mensen die meedoen, waarvan 18 mensen van onze eigen vogelvereniging. Er zijn hier meer dan 800 vogels te bewonderen.” Hij vertelt dat het heel leuk vindt dat vogelvereniging ‘Onze Vogels’ de kampioenschappen organiseert. “Dat is fantastisch natuurlijk, maar het is ook wel een risico. Als vereniging moet je daar wel wat geld voor hebben, maar gelukkig worden we gesteund door plaatselijke ondernemers. Zoals Drint, Slagerij Huizenga en bakkerij Hamersma,” vertelt hij.

Van Esch loopt richting burgemeester Kor Dijkstra die staat te praten met een jongen uit Uithuizermeeden. Burgemeester Kor Dijkstra gaat vanavond een vogel van hem kopen. Samen met de jongen overlegt hij welke het gaat worden. “Die vind ik wel mooi, die wil ik kopen,” zegt burgemeester Dijkstra en wijst naar de zebravink die vanuit zijn kooi vrolijk naar hem tsjirpt. Boven de kooi van de vogel staat een kooi met nog een zebravink van de jongen, daarop prijkt een rood winnaarslint. “Ik moet nog wel even met mijn vader overleggen,” zegt de jongen. De burgemeester knikt. “Dat is goed hoor, de kooi en het voer regel ik allemaal zelf.”

De burgemeester laat weten dat hij vroeger zelf ook een vogel heeft gehad. Jaap van Esch kijkt hem stralend aan. Hij vertelt dat de burgemeester ook lid is geworden van hun vogelvereniging ‘Onze Vogels’. “Dat is echt helemaal super!”