Ongenode Gast: Vrijwilligers Serious Request naar Glazen Huis voor chequeoverhandiging

0
163
OG Serious Request Zuidhorn Heerlen

Plaats: Gemeentehuis Zuidhorn
Tijd: 10:00 uur
Datum: Woensdag 23 december 2015

OG Serious Request Zuidhorn Heerlen1Zuidhorn Serious Request Bus-2Zuidhorn Serious Request Bus-3Zuidhorn Serious Request Bus-4Zuidhorn Serious Request Bus-5Zuidhorn Serious Request Bus-6Zuidhorn Serious Request Bus-7Zuidhorn Serious Request Bus-8Zuidhorn Serious Request Bus-10Zuidhorn Serious Request BusZUIDHORN- Een grijze bus staat woensdagochtend voor het gemeentehuis. Het is de bus die de vrijwilligers van Serious Request Zuidhorn en mensen die meewillen, naar Heerlen brengt. Maar behalve de Ongenode Gast is er nog niemand aanwezig. Of, toch wel? Ja, daar komt Lianne Zijlstra aanlopen. “Ik wil mee,” lacht ze naar de Ongenode Gast. “Vorig jaar was ik ook mee en dat was echt een hele happening.”

Ze hangt haar tas even wat beter over haar schouder. Zo, Lianne Zijlstra is er klaar voor. Op naar Heerlen om daar een cheque van 25.531,87 euro te overhandigen. Dat bedrag is het eindresultaat van Serious Request Zuidhorn. Het geld is bestemd voor oorlogsslachtoffers in conflictgebieden. Opgetogen vertelt Lianne Zijlstra over haar bijdrage aan Serious Request. “Zelf heb ik met een flessenactie 200 euro ingezameld. In de Albert Heijn stond een bak waar mensen hun flessenbonnetjes kwijt konden.” Niet veel later komt Peter Klamer aanfietsen. Hij valt direct op door zijn blauwe trui. “Ik ga niet mee hoor, maar ik kom wel even iedereen uitzwaaien,” lacht hij en kijkt naar het groepje mensen dat zich inmiddels rond de grijze bus heeft verzameld.

Het groepje bestaat onder meer uit Cathy De Ruiter, Martijn Dekker, Wilco de Boer, Michel Boot, Corry Boot, Daniëlle van der Veen en Maud het Lam. Maar waar blijft mede-organisator van Serious Request Zuidhorn, Bart Brandts Buys?, vraagt de Ongenode Gast zich af. Nou, laten we alvast naar het gemeentehuis gaan, stelt iemand uit de groep voor. Daar worden alle vrijwilligers toegesproken door burgemeester Bert Swart. En terwijl de groep naar het gemeentehuis loopt, komt er opeens een blauwe auto aanscheuren. Luid toeterend parkeert de bestuurder zijn auto in één draai, zonder te remmen, vlak naast de grijze bus. Het is niemand minder dan Bart Brandts Buys die even later uit de blauwe auto stapt. Juichend houdt hij de cheque omhoog. “Deze kant op,” roept iemand uit de groep grijnzend en maakt een gebaar naar het gemeentehuis.

Eenmaal binnen wordt de groep vriendelijk ontvangen door wethouders Henk Bakker, Bert Nederveen en burgemeester Bert Swart. De burgemeester dirigeert de groep naar een zaal. “Wij als gemeente willen jullie bij de reis naar Heerlen graag ondersteunen. Daarom geven we jullie fruit mee voor onderweg en ook het eten en drinken deze dag krijgen jullie van ons,” vertelt Swart. Dat levert applaus en gelach op. “Nou, ik weet nog wel een goed driesterren restaurant,” grapt Bart Brandts Buys. De Ongenode Gast moet hierom grinniken maar de burgemeester gaat onverstoorbaar door. Als hij uitgesproken is, vertelt ook Bart Brandts Buys nog iets. “Het mooiste is dat we met z’n allen ook ergens naar toe werken. Serious Request Zuidhorn is geen eenmalige actie, maar er wordt nu ook al gewerkt aan hoe we het de volgende jaren willen gaan organiseren.”

En dan is het tijd om in de bus te stappen. Maar voordat de bus vertrekt, gaat de groep nog op de foto. Met z’n allen scharen ze zich achter een grote horizontale poster. Bart Brandts Buys deelt driftig briefjes uit. “Wie houdt de cheque van de kerstmarkt in Zuidhorn vast?”, roept hij. Ook de bedragen worden door hem mondeling de lucht in geslingerd. “Een oliebollenactie, 246 euro!” Ook wethouder Bakker en wethouder Nederveen moeten eraan geloven. Samen houden ze een poster vast en het papiertje met het bedrag dat de gemeente heeft bijgedragen aan de actie. Wethouder Bakker kijkt er even tevreden naar.

Zodra de foto klaar is, stapt iedereen die meegaat in de bus. Bart Brandts Buys laat nog weten, voordat hij instapt dat ze in Heerlen zullen laten merken dat ze er zijn. Met zo’n enthousiast team zal dat dan ook geen probleem zijn, denkt de Ongenode Gast lachend en zwaait de bus net zo lang na, totdat de burgemeester en wethouders zich weer richting het warme gemeentehuis begeven en ze zelf de warmte van haar auto weer opzoekt.