Tjeert Reitsema

0
396
Man met de hamer - Tjeert

Dirigent Tops Dubbelmannenkwartet

“Ik ben achtentwintig jaar dirigent geweest voor het Tops Dubbelmannenkwartet, maar helaas stoppen we er binnenkort mee. We hebben onlangs ons laatste concert gehad. We hebben besloten om te stoppen omdat we de gemiddelde respectabele leeftijd van rond de 70 hebben gehaald, en we hebben al een aantal optredens af moeten zeggen als er iemand ziek was. Dus toen hebben we gezegd: we kunnen er beter mee stoppen. En we zijn ook wel vaak op vakantie, haha. Dan missen we repetities omdat iemand op vakantie is. We repeteerden ongeveer 30 tot 35 keer per jaar, maar dat werd dus steeds minder.

Het koor is in 1981 opgericht door Berend Top. We hebben het koor Tops Dubbelmannenkwartet genoemd toen hij overleed. Als aandenken. Want hij is degene geweest die alle jongens bij elkaar heeft gebracht.

Wel hebben we halverwege januari een etentje met z’n allen. Om het Dubbelmannenkwartet-verhaal af te sluiten. De acht leden, ikzelf, en onze vrouwen. Want we zijn inmiddels een best hechte vriendengroep geworden. Wij zijn zelfs een keer met z’n allen naar Canada geweest! Dat was wel echt een van de hoogtepunten van de afgelopen jaren. We hebben in Canada elf optredens gehad. Vooral bij bejaardentehuizen waar veel Nederlanders zitten eigenlijk. Een dieptepuntje was toen we in Canada moesten optreden bij de Nederlandse ambassade. De mensen die daar waren kwamen alleen voor het eten en drinken. Heel raar. Maar het eerste optreden wat we in Canada hebben gegeven was direct voor 1000 man, dus dat was echt geweldig en ook absoluut een hoogtepunt. Mijn dochter Bienie was ook mee, zij begeleidt ons op de orgel. Het was wel spannend hoor, ineens drie weken met zo’n grote groep weg, maar het was fantastisch. Door die reis zijn we extra goede vrienden geworden allemaal.

Een ander hoogtepunt van de afgelopen jaren was de cd die we hebben uitgebracht in 2001. Die werd zo goed verkocht, dat was echt fantastisch.

Het is gewoon geweldig om als jongens onder elkaar muziek te maken. Ik vind een goede sfeer heel erg belangrijk. Eigenlijk zijn we gewoon amateurszangers met een amateurdirigent, maar de gezelligheid is gewoon wat het ‘m doet. Ik ben heel sfeergevoelig.”