Na hectische periode weer rust bij de Zeehondencrèche

0
386
pieterburen niek dir zeehonden creche

“We kijken nu alleen nog maar naar de toekomst, niet meer naar het verleden”

PIETERBUREN – Na de commotie na het vertrek van Lenie ‘t Hart bij Zeehondencrèche Pieterburen lijkt de rust eindelijk te zijn wedergekeerd. Onder bewind van de in 2012 aangestelde directeur Niek Kuizenga wordt er een positieve koers gevoerd bij de crèche.

“Het was een hectische periode”, vertelt Kuizenga. De slechte staat waarin Lenie ’t Hart, voormalig directeur, de Zeehondencrèche heeft achtergelaten, heeft de gemoederen niet onberoerd gelaten. “Maar we kijken nu alleen nog maar naar de toekomst, niet meer naar het verleden”, besluit hij. Achter zijn houten bureau vertelt de sympathieke directeur vol vertrouwen en met hart voor de zaak over de visie van de crèche, de toekomst en zijn loopbaan.

Kuizenga is bij toeval gevraagd om de rol van directeur op zich te nemen, vertelt hij. “Ik was op een bijeenkomst, waar ik in gesprek kwam met iemand die op zoek was naar een nieuwe directeur voor de Zeehondencrèche. Ik ben altijd heel erg betrokken geweest bij het milieu en heb een groen hart”, lacht hij. “Dat zag die man ook in. Ik ben ook altijd vrijwilliger geweest in de sociale hoek. Ik heb er wel lang over na moeten denken hoor”, vertelt hij. “Ik heb er toentertijd ook met Lenie over gepraat en besloot toen, alle waarschuwingen negerend, dat ik het ‘moest’ doen voor de goede zaak.”

Het werken bij de Zeehondencrèche bevalt hem goed. “Ik vind het hartstikke leuk. We hebben een geweldig team van hardwerkende mensen die allemaal positief naar de toekomst kijken en waarmee het heel erg goed gaat.”

Onder bewind van Kuizenga is de Zeehondencrèche een nieuwe koers ingeslagen en is met een nieuw beleid gaan werken. Zo wordt er meer gebruikgemaakt van moderne medische zorg voor de zeehonden en worden de zeehonden sneller uitgezet in hun eigen leefomgeving. Ook hierover is de goedlachse directeur positief. “Het is een beleid wat past bij de tijd”, legt Kuizenga uit. “Je moet toch meegaan met moderne ontwikkelingen. Voordat we dit beleid zijn gaan doorvoeren, hebben we alles wetenschappelijk laten onderzoeken. En ook na de beschuldigingen van Lenie over het beleid stonden wij, als Zeehondencrèche, er nog steeds achter. We hebben het niet opnieuw laten onderzoeken, omdat we weten dat het gewoon een goed beleid is.”

Kuizenga vindt het jammer dat ’t Hart geen deel meer uitmaakt van het team van de Zeehondencrèche.“We hadden haar graag aan boord gehad. Belangrijk is nu dat we de toekomst waarborgen, vooruit kijken en het beste zeezoogdierenziekenhuis ter wereld blijven”, aldus Kuizenga. Dat ’t Hart een nieuwe zeehondencrèche wil beginnen vindt Kuizenga prima. “Dat moet ze zelf weten”, vertelt hij. “Nodig en gewenst is het absoluut niet.”

Ondertussen gaat de Zeehondencrèche verder met het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Binnenkort komt er een nieuwe expositie met betrekking tot zwerfvuil in de Waddenzee en Kuizenga ziet de toekomst positief in. Dat de inwoners van het dorp Pieterburen niet zo blij zijn zouden met de toeristische trekpleister slaat hij in de wind. “Het is absoluut niet waar dat het dorp niet blij is met de Zeehondencrèche. De inwoners zijn juist blij met het nieuwe, transparante beleid. We willen de verbinding met de ondernemers uit de streek in de toekomst nog sterker maken.”