Centrum Cross Surhuisterveen groot succes

0
201
Surhuisterveen Centrum Cross

“Ik hoop dat onze Gosse van der Meer gaat winnen”

Surhuisterveen Centrum Cross-2Surhuisterveen Centrum Cross-3Surhuisterveen Centrum Cross-4Surhuisterveen Centrum Cross-5Surhuisterveen Centrum Cross-6Surhuisterveen Centrum Cross-7Surhuisterveen Centrum Cross-8Surhuisterveen Centrum Cross-9Surhuisterveen Centrum Cross-10Surhuisterveen Centrum Cross-11Surhuisterveen Centrum Cross-12Surhuisterveen Centrum Cross-13Surhuisterveen Centrum Cross-14Surhuisterveen Centrum Cross-15Surhuisterveen Centrum Cross-16Surhuisterveen Centrum Cross-17Surhuisterveen Centrum Cross-18Surhuisterveen Centrum Cross-19Surhuisterveen Centrum Cross-20Surhuisterveen Centrum Cross-21Surhuisterveen Centrum Cross-22Surhuisterveen Centrum Cross-23Surhuisterveen Centrum Cross-24SURHUISTERVEEN- Zaterdag vond de 21e editie van de Centrum Cross in Surhuisterveen plaats. Het parcours ging door het centrum van Surhuisterveen. Deelnemers kwamen uit allerlei delen van Nederland en ook internationale wielrenners waren goed vertegenwoordigd. Maar voor Roel Gebben uit Buitenpost was het juist de lokale wielrenner Gosse van der Meer, waarvoor hij naar het evenement kwam. “Ik hoop dat onze Gosse van der Meer gaat winnen.”

Hij staat zaterdag aan het begin van het parcours. Tussen de andere reikhalzende bezoekers die zich over het hek voor zich buigen, probeert Roel Gebben een blik op te vangen van de mannelijke wielrenners. Die staan namelijk klaar om weg te schieten, zodra het startschot gegeven wordt. Hun gekleurde fietshelmen schitteren in het licht van de zon. Pang! Het pistoolschot klinkt. De wielrenners zijn weg. Roel Gebben kijkt hen na en vertelt dat hij als politieman al heel wat edities van de Centrum Cross heeft bijgewoond. “Ik ben een aantal jaren vrijwilliger geweest bij de politie en dan werden we tijdens dit evenement ingezet. Maar nu sta ik hier niet in functie hoor,” lacht hij.

Gebben zegt dat hij de Centrum Cross in Surhuisterveen erg leuk vindt om naar te kijken. “Ik kon het niet laten, dit evenement vind ik zo leuk. In het centrum van Surhuisterveen is eigenlijk altijd wel wat te beleven,” lacht hij vrolijk, met zijn handen diep weggestopt tegen de kou, in de zakken van zijn rode winterjas. “Ik ben hier naar toe gekomen voor onze Gosse van der Meer,” zegt hij en voegt er even later aan toe, “en natuurlijk ook wel voor wat bekendere namen, zoals Lars Boom.”

Even verderop, rond 14:00 uur, nog voordat de mannelijke wielrenners van start gaan, overhandigt Kelly Janine Bijlsma, als Rondemiss, de prijzen aan de vrouwelijke wielrenners, waarvan er drie het podium beklimmen. Op nummer 1 staat Anna van der Breggen uit Zwolle, plek nummer 2 is voor de Britse Helen Wyman en Joyce Vanderbeken uit België maakt de top-3 compleet. Onder luid applaus en met een bos bloemen verlaten ze het podium, nadat ze een paar vragen hebben beantwoord van iemand van de organisatie.

Vlak na deze prijsuitreiking, komt Henri de Vries uit Surhuizum aan hek staan. Hij is samen met zijn schoonvader en zijn twee zoontjes bij de Centrum Cross aanwezig. Ook hij is hier vandaag voor Gosse van der Meer. “Ja hij is de lokale held van Surhuisterveen. Een talent uit de omgeving en de buurman van mijn ouders,” lacht De Vries,terwijl zijn zoontjes luidkeels Gosse, Gosse, Gosse roepen. Maar ook de andere wielrenners kunnen op de waardering van De Vries rekenen. “Ik vind het altijd leuk om te zien hoe ze het doen, spannend. En dan al die voorbereiding die ze gedaan hebben, dat is knap hoor. Ze doen allemaal zo hun best.”

De Vries herinnert zich nog een moment van vorig jaar, toen was hij ook bij de Centrum Cross aanwezig. “Toen hebben we Gosse gefeliciteerd na afloop. Dat was zo leuk. Ook als hij door het dorp fietst, zegt hij altijd hoi als hij ons tegenkomt. Als hij wint gaan we een feestje vieren,” lacht hij naar zijn schoonvader Wiebe Wijnsma, die instemmend knikt. Uiteindelijk wordt het niet Gosse van der Meer die in de prijzen valt, maar Corné van Kessel. Hij wordt eerste, de tweede plaats is voor Philip Walsleben en Twan van den Brand uit Volkel pakt de derde prijs.

De wielrenners aan de Centrum Cross deden mee in verschillende categorieën, zo waren er de categorieën Amateurs, Masters, Vrouwen en Elite en Beloften. Albert Helfrich, voorzitter van het Wielercomité Surhuisterveen en mede-organisator van het evenement, schat dat er in totaal 100 deelnemers waren. “Samen met ongeveer 100 vrijwilligers hebben we het parcours opgebouwd, er hingen spandoeken en er waren verkeersregelaars.” Het was volgens Helfrich een mooie dag met mooie wedstrijden. “En dat Anna van Breggen de eerste prijs pakt bij de vrouwen is prachtig. Zij is echt een klasse apart. Het weer had misschien wel iets beter gekund, maar dat heeft het publiek niet weggejaagd. Er waren veel kijkers, ik schat over de dag verspreid wel een kleine tienduizend,” besluit hij lachend.

Van de amateurs eindigde Eddy van IJzenhoorn uit Tiel op de eerste plek, gevolgd door de nummer twee, Erik Dekker uit Hedel. De derde plek was voor Matthijn Motshagen uit Nijkerk. Bij de Masters was het Micha de Vries uit Hilversum die de eerste plaats behaalde, Sven Kuschla uit Hannover stond op nummer twee, en Lars Rietveld uit Oudewater werd derde.