Anne van den Berg

0
318
Man met de hamer Anne van den Berg

Dirigent Muziekvereniging Oranje Grootegast

“Ik ben nu voor het zevende seizoen dirigent bij Muziekvereniging Oranje Grootegast. Ik vind het fantastisch om te doen, want de leden van de vereniging willen zelf zo graag, dat ik nooit ergens om hoef te zeuren of te vragen. Ze komen zelf met hun eigen energie en dat is geweldig om mee te werken. We hebben ongeveer 45 leden en het is een jonge en ambitieuze club. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 23 jaar.

We gaan ons binnenkort voorbereiden op de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen die 9 april plaatsvinden. Dit is een kampioenschap specifiek voor fanfareorkesten. Eigenlijk is het een Nederlands begrip, maar buitenlandse orkesten mogen ook meedoen. We doen er eigenlijk vanaf het begin af aan al mee aan deze kampioenschappen. Omdat we goede resultaten behalen tijdens optreden, en dan mag je dus meedoen. Eerst in de tweede divisie, waarin we twee keer hebben gewonnen, en nu in de eerste divisie. Toen we twee jaar geleden voor het eerst meededen in de eerst divisie werden we direct tweede! Er deden toen 10 orkesten mee, en dat zal dit jaar ook wel weer zo zijn. Het is ook een beetje afhankelijk van het stuk wat we moeten spelen. Alle orkesten in dezelfde divisie moeten namelijk hetzelfde stuk spelen. Het moet je liggen, zo’n stuk. Ook als dirigent. En je hebt te maken met de kwaliteit van de muzikanten en het orkest. Het is eigenlijk een momentopname. Oranje kan heel goed pieken op het podium. Het zijn echte podiumbeesten, haha. Ze vinden het prachtig om het podium op te duiken en er iets moois van te maken. De voorbereiding is wel heftig. We beginnen tien weken van te voren, en de laatste drie weken repeteren we 6 tot 7 keer per week. Dat is heel pittig.

Alle voorbereiding die we nu doen is eigenlijk een aanloop naar het Wereld Muziek Concours, wat een keer in de vier jaar plaatsvindt. In de zomer van 2017 zal het voor mij de derde keer zijn dat ik daarheen ga met Oranje. Dat is echt geweldig. Je moet wel een bepaald niveau hebben om daar te kunnen staan.”